eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ismét halálos baktériummal fertőzik az embereket a patkányok

A pestishez hasonlóan ismét halálos betegséget terjesztenek az emberek között a patkányok - figyelmeztetnek a kutatók. Európában ismét egyre több a barna patkány, amely a Bartonella rochalimae baktérium egy új törzsét hordozza, ami súlyos veszélyt jelent az emberek számára.

A Bartonella rochalimae baktérium magas lázat, vérszegénységet, szívbetegséget, lépfertőzést és idegrendszeri bántalmakat is okozhat - új törzsét pedig a barna patkányok bolhái terjesztik - figyelmeztetnek tajvani kutatók.

Az első esetet az Egyesült Államokból jelentették, ahol egy asszonynál a lép megnagyobbodását diagnosztizálták, miután hazatért Peruból. Miután feltételezték, hogy egy új zoonotikus parazitáról van szó - vagyis olyanról, amely képes állatról emberre, illetve emberről emberre terjedni - a tajvani Nemzeti Csung Hszing Egyetem kutatói vizsgálni kezdték az ember környezetében élő rágcsálókat.

Megállapították, hogy azok a Bartonella baktérium több fajtáját is hordozzák, például a B. elizabethaet, amely a szívben, illetve a B. grahamiit, amely a retinában és a szem látóidegében okozhat gyulladást. 58 patkányt, illetve egeret vizsgáltak meg, s ezek közül hat hordozta a parazitát - közülük öt volt barna patkány, amely a leginkább elterjedt fajta Európában is.

Találtak azonban a rágcsálókban egy olyan parazitát is, amelye korábban soha - ez a Bartonella rachalimae. "Ez lehet a 21. század pestise" - figyelmeztet Csang Csao-csing professzor, a kutatás vezetője.

A fekete halál az emberi történelem egyik legpusztítóbb világjárványát okozta. A rágcsálók terjesztették el a 14. századtól kezdve, a járvány becslések szerint 75 millió áldozatot szedett világszerte.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×