eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kamasz gyereke van? Ne engedje Jó barátokat nézni!

Kétszer annyi kamaszlány esik teherbe azok közül, akik gyakran néznek olyan sorozatokat, mint a Szex és New York vagy a Jó barátok - derül ki egy amerikai felmérésből, amelynek készítője ezeket a műsorokat okolja amiatt, hogy megtörténik a baj.

Az olyan népszerű sorozatok, mint a Szex és New York vagy a Jó barátok, amelyek a szex jó oldalát emelik ki és nem figyelmeztetnek a veszélyeire, arra biztathatják a tizenéveseket, hogy még azelőtt lefeküdjenek valakivel, mielőtt felelősen tudnának erről a kérdésről dönteni - állítják egy tanulmány szerzői.

Az amerikai kutatók kétezer, 12 és 17 év közötti fiatalt kérdeztek tévénézési szokásaikról. Közelebbről afelől érdeklődtek, hogy húsz program közül, amelyekben gyakran szóba kerül a szex, melyiket milyen gyakran nézték.

Három évvel később újra fölkeresték a résztvevőket, hogy kifaggassál a gyermekvállalásról. Az eltelt idő alatt 58 lány lett terhes és 33 fiú ejtett teherbe valakit. A terhesség kétszer olyan gyakori volt az említett műsorokat gyakrabban néző fiatalok, mint azok közt, akik nem követték nyomon a sorozatokat.

A kutatás vezetője, Anita Chandra szerint a fiatal lányok teherbe esése elsősorban ezeknek a műsoroknak köszönhető, a többi ok - iskolai problémák, a család helyzete, a szülők iskolázottsága - csak másodlagos.

Bill Albert, a Nemzeti Kampány a Tinédzserterhesség Ellen vezetője üdvözölte a tanulmányt. Szerinte a média ilyen hatásairól már eddig is tudtunk, a mostani felmérés eredménye pedig újabb bizonyítékkal szolgál.

A következtetés más ország számára is hasznos lehet. Különösen fontos ismerni az összefüggést Nagy-Britanniában, Európában ugyanis ott a legmagasabb a fiatalkorúak között a teherbe esettek száma: ezer 18 év alatti lányból negyven, ezer 16 év alattiból pedig nyolc.

Elizabeth Schroeder, az angliai Rutgers Egyetem szexuális felvilágosító programjának vezetője szerint ugyanakkor figyelembe kell vennünk más tényezőket is, a fiatalkori terhességnek csak egyik oka a média.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×