eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hogyan hullatják levelüket a fák az ősszel?

Itt van az ősz, egyre több fa és erdő borul színek kavalkádjába. De vajon mi az oka annak, hogy a elsárgulnak, elvörösödnek a fák levelei? És végül miért hullanak le? Ön el tud képzelni olyan karácsonyfát, amely egyáltalán nem hullatja a tűleveleit?

A lombhullató fák bonyolult mechanizmust használnak, hogy megszabaduljanak a leveleiktől, amelyek egyébként napkollektorként működnek nyáron, de a sötétebb hónapokban feleslegessé válnak.

A levélhullás folyamatát abszcissziónak is nevezik. Minden levélnek van egy speciális abszcissziós rétege. Amikor eljön az ősz, ennek a rétegnek a sejtjei elkezdenek dagadni, és így lassítják a tápláléktovábbítást a fa és a levelek közt.

Ha egyszer blokkolják ezt a zónát, a levél töve egyre lejjebb hajlik, míg csak le nem hullik a levél. Egy védelmi réteg attól óvja meg a nyomában maradó sebet, hogy a bogarak belemásszanak.

A levelek az ősszel azért sárgulnak el, mert a zöld klorofil, ami energiát állít elő a napsugarakból, elfogy belőlük. A sárga szín viszont vonzza a tetveket, ezért számos fafajta piros pigmentet termel a rovarok távol tartására.

Az, hogy több fajta levelei is sárgán maradnak, azzal magyarázható, hogy ez egy kompromisszum a fa részéről, mivel az így próbálja kiegyenlíteni a rovartámadások okozta károknak és a pigmenttermelés árának a mérlegét. Nagy invázió esetén érdemesebb pirosabbra színezni a leveleket.

A lombhullatás folyamata - amely nagyjából hasonló ahhoz, ahogyan a szirmok lehullanak a virágokról és ahogyan a gyümölcs lehullik a fáról -, igencsak érdekli az gyümölcsipart is. Ugyanis szeretnék addig a fán tartani a gyümölcsöt, amíg az rendesen meg nem érik.

Sőt mi több, állítólag belekezdenének egy olyan, karácsonyfának tökéletes fenyőfajta kifejlesztésébe, ami egyáltalán nem hullatja tűleveleit - mondja a missouri egyetem professzora, John Walker. Ugyanakkor a kiszáradó tűlevelek potenciális tűzesetek melegágyát jelentenék.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×