eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Sugárzó késsel a tumorok ellen

Azoknak a betegeknek, akik életveszélyes és hagyományos kezeléssel eltávolíthatatlan daganattól szenvednek, új reményt adhat a gyógyulásban a "sugárzó kés".

Gamma kés - így hívják azt az eszközt, amivel sebészek a legújabb technikával operálni tudják az agy vagy a nyak környékén kialakuló rossz-, illetve jóindulatú daganatot. Orvosok a forradalmian új eszközről megjegyzik: ugyan operálhatóvá válik a beteg, akinek korábban azt mondták, hogy nem fekhet kés alá, az eszköz nem tudja meggyógyítani a rákos betegeket, csak növelheti élettartamukat.

Azoknál a betegeknél viszont, akiknél nem rákos tumort fedeztek fel, de a jó indulatú daganat veszélyezteti az ereket vagy a mirigyeket, a gamma kés életmentő lehet.

Az operáció során a beteg fejét egy fém vázban rögzítik, majd a röntgen vizsgálat során lokalizált tumort gamma sugarakkal "bombázzák".

A sebész úgy tud dolgozni a sugarakkal, hogy közben nem károsítja a tumor körüli területet, így agydaganat esetén nem sérül a páciens látása vagy hallása.

Az eljárás előnye, hogy mindössze 2 órát vesz igénybe, fájdalommentes, és a legtöbb esetben nem kell elaltatni a beteget, aki az operáció után gyorsan épül fel.

Bár a gamma kést elsősorban az agyban és nyak körül kialakuló tumorok kezelésére használjál, az új technika alkalmas a sérült vérerek korrigálására is.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×