eur:
385.73
usd:
356.46
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Egyszerű módszerrel lehet védekezni a leukémia ellen

Rosszul teszik a szülők, ha maguk vigyáznak otthon a kisgyermekükre, és nem adják őket bölcsődébe, óvodába, vagy legalább nem viszik gyakran játszótérre. Ezzel ugyanis jelentősen megnövelik annak a veszélyét, hogy a gyermekük megbetegszik leukémiában.

Amerikai kutatók arra a megdöbbentő következtetésre jutottak, hogy 30 százalékkal növeli a leggyakoribb gyermekkori leukémia, az akut lymphoblastos leukémia (ALL) kialakulásának veszélyét, ha a kicsik nem járnak közösségbe. Ezt 14 kutatás eredményének áttekintése után állapították meg, amelyek során összesen 20 ezer gyereket vizsgáltak; közülük hatezer volt leukémiás.

A Berkeley Egyetem kutatói az eredményről a londoni leukémia konferencián számolnak majd be.

A leukémia a gyerekek körében legelterjedtebb rákbetegség az iparilag fejlett államokban; minden kétezredik gyereket érinti. Az esetek 80 százalékát adja az akut lymphoblastos leukémia, amely gyakran 2-5 éves korban alakul ki.

A kutatók feltételezése szerint a gyermekkori leukémia kialakulásának két fő oka lehet: a legfontosabb valószínűleg egy genetikai mutáció, amelyet valami - például egy fertőzés - "beindít".

Így azt is feltételezik, hogy ha a gyerekek kis korukban kapcsolatba kerülnek fertőző betegségekkel - amelyeket a legkönnyebben közösségben lehet elkapni -, akkor megerősödik az immunrendszerük - és adott esetben a leukémia ellen is védettebbekké válhatnak.

És ez fordítva is igaz lehet, vagyis, ha kiskorban "nincs dolga" az immunrendszernek, akkor nagyobb az esélye annak, hogy szükség esetén nem megfelelő választ ad egy fertőzésre - vagyis nagyobb a veszélye a leukémia kialakulásának.

A kutatásokból érdekes módon az is kiderült, hogy a nagycsaládok gyermekeit kevésbé védi a betegségtől a közösség, mint azokat, akiknek kevés testvérük van.

Arra egyébként több korábbi kutatás rámutatott, hogy kapcsolat van a fertőzés és a gyermekkori leukémia között - csak még nem tudják pontosan, milyen ez a kapcsolat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Rég nem látott szintig erősödött a forint kedden

Rég nem látott szintig erősödött a forint kedden

A meglehetősen csalódást keltő termelői árindex adatok sem billentették ki a forintot kedden, a dollár további gyengülését követően pedig tovább folytatódott az erősödés: az euróval szemben már február eleje óta nem látott szinten van a forint jegyzése, a dollárral szemben pedig február vége óta nem volt ilyen erős a magyar fizetőeszköz. A technikai képek viszont azt mutatják, hogy túlvett lehet a forint, ami kisebb korrekciót hozhat az árfolyamban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×