eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A hidegben segít, de elhízáshoz vezet

Hozzájárulnak a túlsúly kialakulásához azok a gének, amelyek az emberiség korábbi történetében segítettek alkalmazkodni a hideg éghajlathoz - valószínűsíti egy amerikai tanulmány.

A Chicagói Egyetem szakemberei erős összefüggést találtak az éghajlathoz történő alkalmazkodást elősegítő egyes gének előfordulása és az anyagcserével összefüggő rendellenességek - elhízás, magas koleszterin szint, szív- és cukorbetegség - kialakulása között.

Az éhség és a súlygyarapodás szabályozásában szerepet játszó leptin receptor gén különösen gyakran fordul elő azokon a területeken, ahol hidegek a telek. A táplálék energiájának hatékony hasznosítása a múltban létfontosságú volt az emberek számára hideg éghajlati viszonyok között, ma már azonban erre nincsen szükség.

A gének ugyanakkor ezt nem tudják, így akik az őseiktől a hatékony energiafelhasználást lehetővé tévő géneket öröklik, hajlamosabbak az elhízásra, különösen, ha keveset mozognak.

A szakemberek a folyamatot ahhoz hasonlítják, ahogyan az Afrikából elvándorló emberek körében a fehér bőrszín vált dominánssá, ez ugyanis lehetővé tette, hogy a kevésbé intenzív napsugárzás mellett is elegendő mennyiségű D-vitamin keletkezzen a szervezetükben.

Ehhez hasonlóan a magasabb szélességi körökön az olyan génváltozatok hordozói kerültek evolúciós előnybe, akiknél az anyagcsere a testhő energiahatékony termelését és megtartását teszi lehetővé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×