eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem vicc: a terméketlenség örökletes

Nagy-Britanniában és a világ többi részén is egyre többen kényszerülnek mesterséges megtermékenyítésre, így sok olyan gyerek születik, aki már örökségként kapja a terméketlenséget.

A meddő párok számára az utóbbi évtizedekben megoldást jelent a mesterséges megtermékenyítés. Bár így képesek utódokat nemzeni, valójában a terméketlenségüket átörökítik egy másik nemzedékre - állapították meg brit kutatók.

A nemzőképességet sok tényező befolyásolja, olyan körülmények okoznak problémát, amelyek napjaink nemzedékére különösen jellemzők. Ilyen az elhízás, a szexuális úton terjedő betegségek, vagy az, hogy a nők túl későn vállalkoznak a szülésre. Különösen nagy szerepe van azonban a géneknek.

Míg a korábbi nemzedékek a mesterséges beavatkozás hiányában értelemszerűen nem tudták továbbadni ezt a génhibát, addig napjaink szülői számára már ez is lehetséges, a tudomány "áldásos" eredményeinek köszönhetően. Így átadják hibás génjeiket, amelyeket különösen a fiúk képesek továbbvinni magukban.

Vannak, akik a sci-fi irodalomban már többször megjelent állapotokat vizionálják, és arra mutatnak rá: ha a tendencia folytatódik, és az eddigieknek megfelelően emelkedik a terméketlen emberek aránya, előbb-utóbb az emberiség már csak mesterséges megtermékenyítés útján lesz képes az utódnemzésre.

Nagy-Britanniában jelenleg a gyermekek 1 százaléka mesterségesen fogan, és a 60 millió lakosú országban évente 11 ezer gyermek születik orvosi beavatkozás segítségével.

A szigetországban mindez igen költséges, 4 ezer és 8 ezer font között van egy beavatkozás ára ( 1,5-3 millió forint), amelyet a családoknak kell állniuk. Ráadásul egy 35 év alatti nőnek 30 százalékos esélye van arra, hogy a beavatkozás sikert hoz.

Lassan pedig felnő az első olyan generáció, amelynek tagjai már laboratóriumi körülmények között fogantak. Õk ugyanolyan eséllyel lesznek terméketlenek, mint szüleik.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×