eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A tömegben az ember is csak egy birka"

Nagy tömegben az emberek úgy viselkednek, mint a birkák: egy vagy két embert követnek, azokat, akikről azt gondolják, hogy tudják merre kell menni.

A Leedsi Egyetem kutatói a válságmenedzsment számára végeztek kutatásokat az emberi viselkedésről.

A vizsgálatok során olyan helyzeteket vezényeltek le, amelyekben az embereknek nagy térben kellett mozogniuk, miközben egymással nem beszéltek. A résztvevők közül csak néhányan kaptak bővebb információkat, az emberek nagy részének mindenféle utasítás nélkül kellett haladnia.

Az eredményekből kiderült, hogy a tömeg mozgását az az 5 százaléknyi kisebbség befolyásolta, amelynek tagjai bővebb információkkal rendelkeztek, a maradék 95 százalék anélkül követte őket, hogy ezt tudatosították volna magukban.

A kutatás vezetője megállapította, hogy ebben a tekintetben az emberek ugyanúgy viselkednek, mint az állatok: anélkül, hogy erre bárkitől utasítást kaptak volna, vagy bárkivel is beszéltek volna, lemondanak saját döntési lehetőségükről és mennek a tömeg után.

A legtöbb esetben ugyanakkor a résztvevőkben nem tudatosodik, hogy valójában mások irányítása alatt állnak.

A kutatást megelőzte egy másik hasonló is. Az Utrechti Egyetemen egy kísérlet során arra jöttek rá, hogy a legtöbb embert boldoggá teszi, ha követhet egy vezetőt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×