eur:
396.47
usd:
368.96
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael

A neandervölgyiek vörös hajúak voltak

Feltehetően a neandervölgyi ősemberek között voltak vörös hajúak. Erre következetett egy kutatócsoport, akik emberi maradványokban mutatták ki a vörös hajért felelős gént.

A modern embereknél egy mutáció miatt változott meg az a gén, amely a vörös hajért felel. Eddig azonban senki nem gondolta, hogy a hajszín már ősidők óta jelel van.

A kutatók egy olyan gént fedeztek fel, amely ugyan vörös hajat okoz, de eltérő a ma élő vörösek génjétől. Mindebből azt a következtetést is levonták, hogy a neandervölgyieknek több olyan tulajdonsága is lehetett, amely egy evolúciós zsákutca volt, azaz a mai emberek közül már senki nem hordozza azokat.

A kutatók a vizsgálatok segítségével olyan tulajdonságokat is megtudhatnak a neandervölgyiekről, amelyet a megtalált maradványokból eddig nem lehetett kikövetkeztetni, például a pontos külső megjelenésüket, a szem-, haj- és bőrszínüket.

A neandervölgyi ember 200-250 ezer évvel ezelőtt jelent meg a Földön, és 28 ezer évvel ezelőtt halt ki. Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt, az utolsó időben a mai emberrel, a homo sapiensszel egy időben és helyen. Õsembernek szokták nevezni, bár napjainkban már nem tartják a mai ember ősének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×