eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A neandervölgyiek vörös hajúak voltak

Feltehetően a neandervölgyi ősemberek között voltak vörös hajúak. Erre következetett egy kutatócsoport, akik emberi maradványokban mutatták ki a vörös hajért felelős gént.

A modern embereknél egy mutáció miatt változott meg az a gén, amely a vörös hajért felel. Eddig azonban senki nem gondolta, hogy a hajszín már ősidők óta jelel van.

A kutatók egy olyan gént fedeztek fel, amely ugyan vörös hajat okoz, de eltérő a ma élő vörösek génjétől. Mindebből azt a következtetést is levonták, hogy a neandervölgyieknek több olyan tulajdonsága is lehetett, amely egy evolúciós zsákutca volt, azaz a mai emberek közül már senki nem hordozza azokat.

A kutatók a vizsgálatok segítségével olyan tulajdonságokat is megtudhatnak a neandervölgyiekről, amelyet a megtalált maradványokból eddig nem lehetett kikövetkeztetni, például a pontos külső megjelenésüket, a szem-, haj- és bőrszínüket.

A neandervölgyi ember 200-250 ezer évvel ezelőtt jelent meg a Földön, és 28 ezer évvel ezelőtt halt ki. Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt, az utolsó időben a mai emberrel, a homo sapiensszel egy időben és helyen. Õsembernek szokták nevezni, bár napjainkban már nem tartják a mai ember ősének.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×