eur:
389
usd:
361.13
bux:
68646.62
2024. május 7. kedd Gizella

Óvatosan a dezodorral - mellrákot okozhat!

A dezodor-használat és a mellrák kialakulása közötti potenciális összefüggésre figyelmeztetnek brit tudósok, akik az emlőamputáción átesett nők ráksejtjeiben magas alumínium-koncentrációt találtak.

Az alumínium rákkeltő hatására már korábbi kutatások is rávilágítottak. Kutatók figyelmeztettek arra is, hogy az alumínium a bőrön keresztül is felszívódik - a hónalj szőrtelenítése után ez különösen veszélyes lehet.

A szervezetbe való bekerülés után az alumínium "utánozhatja" az ösztrogént, amelyről ismert, hogy szerepet játszik a mellrák kialakulásában és fejlődésében. A vizsgált 17 nő mellének hónalj közeli részén sokkal magasabb alumínium-koncentrációt találtak, mint a test más részein.

Azt azonban nem tudták még bebizonyítani, hogy a fém a dezodorokból került-e a szervezetbe - bár tény, hogy a legtöbb ilyen termék tartalmaz alumíniumot. "Ez nem lehet véletlen" - vélekedett Chris Exley, aki a rákszöveteket vizsgálta, bár azt elismeri, hogy a 17 nő bevonásával végzett kutatás nem perdöntő.

A mellrák a legelterjedtebb daganatos megbetegedés Nagy-Britanniában; évente több mint 12500 nő halálát okozza, és ez az első számú halálok a 35-54 éves közötti nők körében.

Évente 44 ezer mellrákos megbetegedést diagnosztizáltnak a szigetországban. A kutatók szerint a betegség nagyon komplex, és a legtöbb betegnél nem lehet megállapítani kialakulásának okát.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×