eur:
388.81
usd:
360.72
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nagy szívük van a Tour de France kerekeseinek

A Tour de France erősebbé teszi a kerekeseket, fokozza az állóképességüket - és akár negyven százalékkal is megnöveli a szívük méretét - állapították meg francia kutatók.

A Rennes-i Egyetem kutatói hét olyan egykori sportolót vizsgáltak meg, akik annak idején rendszeresen részt vettek a Tour de France kerékpáros körversenyen. Megállapították, hogy a sportolók szíve 20-40 százalékkal nagyobb az átlagosnál.

A különbség oka a kemény edzésnek köszönhető - bár azt nem tudták még kideríteni, vajon eredetileg is nagyobb volt-e a sportolók szíve az átlagosnál.

A tudósok már régen felfedezték az úgynevezett "sportoló szívet". Az aktív sportolók - kerékpárosok, futók és úszók - szíve a kemény edzés következtében megnő, hogy több vért tudjon pumpálni az erekbe. A szív fala is megvastagodik, hogy megbirkózhasson a nagyobb mennyiségű vérrel.

A francia kutatók most azt vizsgálták, mi történik a sportolók szívével, miután abbahagyják az edzéseket. A hét kerékpáros szívét megvizsgálták az utolsó aktív évükben, majd a következő három évben háromszor.

Évente egyszer valamennyi kerékpáros szívének méretét és működését ellenőrizték, és vizsgálták az állóképességüket is. Kiderült, hogy az aktív sportolás abbahagyása után a sportolók szívének mérete majdnem a negyedével csökkent - fizikai állapotuk azonban változatlanul kiváló maradt.

Néhány sportoló genetikailag "determinált" a sikerre, de a kerékpárosoknál kimondottan a kemény edzés változtatja meg a szív méretét - hangsúlyozta Francois Carre, a kutatás vezetője.

A Tour de France a legkeményebb versenyek közé tartozik, a részt vevő sportolók talán a legjobban edzettek a világon - tette hozzá Alfred Bove kardiológus, a Philadelphia 76ers kosárlabdacsapatának orvosa, aki szerint a kutatás azt bizonyítja, hogy a szervezet a legextrémebb körülményekre is megtalálja a megfelelő választ.

A kardiológus arra is figyelmeztetett, hogy a megnagyobbodott szívű sportolók számára még veszélyesebbek a doppingolás. Az erytropoetin (EPO) használata miatt a vérük túlságosan megsűrűsödhet, és ez vérrög kialakulásához, agyvérzéshez vagy szívrohamhoz vezethet.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Egy új dokumentumban a Világbank azt javasolja, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, például a vörös húsok és a tejtermékek támogatására fordított milliárdokat a jövőben olyan éghajlatbarát termékekre költsék el, mint a baromfitenyésztők, a gyümölcs- és a zöldségtermesztők segítése. Az ajánlás egyike a bank számos javaslatának, amelyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatból származó, az éghajlatot károsító szennyezés csökkentésére törekszik, mivel ezek a szektorok felelősek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×