eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már a dinók is nézegethették a "növényvilág szupermodelljeit"

Sokmillió éves orchideapollent találtak egy borostyánba zárt ősi rovarhoz tapadva, ami alapján a tudósok úgy vélik, hogy már a dinoszauruszok korában is léteztek ezek a különlegesen szép virágok.

A "növényvilág szupermodelljeinek" is nevezett orchideák megjelenésének idejéről eddig igencsak eltérő nézetek léteztek, a becslések 26 és 110 millió év között szóródtak.

A most talált pollen ennél pontosabb meghatározást tesz lehetővé, ez alapján az orchideák valószínűleg 76-84 millió évvel ezelőtt bontottak először szirmot.

Keveset tudtak róluk

Noha legkevesebb 25 ezer fajukkal a növényvilág legváltozatosabb csoportját alkotják, orchideafosszíliák csak nagyon ritkán kerülnek elő. Ezúttal a Dominikai Köztársaságban talált borostyándarab hordozta az értékes információt, belseje ugyanis egy 15-20 millió évvel ezelőtt élt méhet őrzött meg, a testére tapadt pollenszemekkel együtt.

Noha a méh jóval fiatalabb, mint az első orchideák, a tudósok képesek meghatározni a növényi DNS változásának, mutálódásának sebességét, az így kapott molekuláris óra segítségével pedig a lelet korához képest időben sokkal távolabbi eseményekre is következtetni tudnak.

Így elkészíthetik az orchideák családfáját is, amely megmutatja az egyes fajok megjelenési idejét, akárcsak elterjedésük sebességét és mikéntjét. Ezáltal következtettek arra, hogy a ma élő fajok legifjabb közös ősét már láthatták a késő Kréta-kor dinoszauruszai.

A kutatást vezető Sergio Ramirez elmondta: ez az első azonosítható orchideafosszília, amely valaha is előkerült, valamint az orchideák és a rovarok kapcsolatára is ez a lelet nyújtja az első bizonyítékot.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×