eur:
389.4
usd:
363.28
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az utolsó élő példányt látták a kihaltnak hitt emlősből?

Már azt hitték, hogy kihalt a kínai folyami delfin, most azonban láttak belőle egyet a Jangcéban.

A kutatók nemrégiben kondították meg a vészharangot, azt állítva, hogy a súlyosan veszélyeztetett alfaj talán már ki is halt, hat héten keresztül hiába kereste ugyanis a nyomát egy nemzetközi szakértői csoport.

Augusztus elején azonban egy helyi férfi nem csupán látta, de le is filmezte a baiji néven is ismert delfint. Kínai biológusok pedig megerősítették, hogy valóban a folyami delfin látszik a felvételen, bár ezt 100 százalékos biztonsággal csak akkor mondhatják, ha kutatók újabb helyszíni vizsgálata is megerősíti, tették hozzá.

"Soha nem láttam korábban ilyen hatalmas állatot a vízben, ezért filmeztem le. Körülbelül ezer méterre volt tőlem, és többször is kiugrott a vízből" - mesélte Ceng Jü-csiang az Új Kína hírügynökségnek.

Az észlelés ugyan ad némi reményt, hogy az egyik legveszélyeztetettebb tengeri emlős túlélésére van remény, a folyami delfin kilátásai így sem túlságosan jók.

Az 1950-es években még ezerszámra éltek a delfinek a Jangcéban, az ipari szennyezés, az erősödő hajóforgalom és a túlhalászás miatt a számuk drasztikusan lecsökkent: 1997-ben a kutatók már csak 13 baijit számláltak.

Ha valóban él még delfin a Jangcéban, a kínai kutatók megpróbálják befogni őket, és elvinni egy természetvédelmi területre, hogy nyugodtan szaporodhatnak.

Folyam delfin ugyanis állatkertben sem él: az utolsó fogságban tartott baiji, Csi Csi 2002-ben pusztult el. Vadon pedig bizonyíthatóan 2004-ben látták az utolsó példányt.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×