eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orvosa ölte meg a világhírű zeneszerzőt

A saját orvosa ölte meg véletlenül Ludwig van Beethovent, akivel ólommérgezés végzett - állítja egy bécsi patológus.

Abban minden kutató egyetért, hogy az 1827-ben, 57 éves korában elhunyt zeneszerző súlyos beteg volt. Már korábbi kutatások is megállapították, hogy Beethoven ólommérgezésben szenvedett. Ezt először a hajszálainak, majd két évvel ezelőtt a csontjainak vizsgálatából derítették ki; mind a kettőben a fém toxikus mennyiségét mutatták ki.

Christian Reiter azonban azt is tudni véli, ki mérgezte meg Beethovent. A bécsi patológus hónapokig vizsgálta a zeneszerző hajszálait a legújabb módszerekkel. A Beethoven Journalban a múlt héten megjelent cikkében azt állítja, hogy a zeneszerző életének utolsó hónapjaiban a szervezetében lévő ólom koncentrációja kiugróan magas volt minden olyan alkalommal, amikor orvosa kezelte.

Az orvos, Andreas Wawruch azonban mégsem hibáztatható, mert nem tudta, hogy Beethoven mája beteg, tette hozzá a bécsi orvosi egyetem patológiai tanszékének vezetője.

A boncoláskor derült ki, hogy Beethoven májcirrózisban és hasi ödémákban szenvedett. Szenvedései enyhítésére kapott ólomkezelést. Bár az ólommérgezést már ismerték annak idején, az adagok nem voltak halálosak - egy egészséges ember számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×