eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még idén felszállhat az óriásnarancs - képpel

Újjáélesztené a léghajózást egy magyar fejlesztő, aki saját tervezésű légi járművét már szabadalmaztatta is. Nagy Imre most sebességi világrekordra készült.

A villamosmérnök végzettségű konstruktőr által tervezett léthajó prototípusa még ebben az évben felszállhat. Szerinte a jármű ismét kedvelt lehet, hiszen üzemeltetése rendkívül gazdaságos.

Elterjedéséhez szerinte semmi másra nincs szükség, csak arra, hogy a jármű korszerű, könnyű anyagokból épüljön fel.

Nagy Imre az InfoRádióban elmondta: a léghajózás lényege, hogy a jármű fajsúlya kisebb, mint a környezetében lévő levegőé, ezért energiafelhasználás nélkül képes lebegni.

Nagy Imre héliummal töltött ballonja narancs formájú lenne, azaz olyan gömb, amelyen bemélyedés van. Az utasteret a "narancs" középvonalában alakítaná ki.

Járművének utastere 100 négyzetméteres lenne, és csaknem 2 tonnát bírna el, azaz nagyjából 20 embert tudna szállítani.

A fejlesztő elmondása szerint azonban a nagyobb modellekben akár 600 ember is elférhet, akik sokkal inkább érezhetnék magukat úgy, mint egy luxushajón, és nem úgy, mint egy repülőn.

{{keretes_cim}}

A léghajó ötletét a héliummal töltött léggömb adta. Később a járművet szivar alakúra tervezték, a jobb légellenállás miatt. A jármű azonban csak a gőzgép feltalálása után vált irányíthatóvá. Az első kormányozható jármű 1852-ben épült meg George Cayley tervei alapján.

Az első alumínium szerkezetű léghajót Schwarz Dávid nevéhez fűződik, ám halála után Ferdinand von Zeppelin szerezte meg a szabadalmat. A merev belső vázas utasszállító gyártása 1898ban kezdődött el. Ezekkel a léghajókkal már át lehetett szelni az Atlanti-óceánt.

Az olcsó légi jármű akkor vált kegyvesztetté, amikor a hatalmas, hidrogéntöltésű Hindenburg felrobban. A világ akkori legnagyobb légi járműve 1937. május 6-án robbant fel New York-tól nem messze, miután tizenhetedszer is átszelte az óceánt. A tragédia után a figyelem a repülőgépek fejlesztésére irányult.

Nagy Imre szerint a Hindenburg katasztrófáját az okozta, hogy túl nehéz volt. Ma azonban korszerű, könnyű anyagokból sokkal könnyebb léghajót lehet építeni.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×