eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alváshiány: "hihetetlenül aggasztó" folyamatok

Keveset alszanak, ráadásul bekapcsolt elektromos berendezésekkel körülvéve - ez a kép alakult ki a fiatalokról egy brit kutatásban, amely a jelenség egészségkárosító hatására is felhívja a figyelmet.

A felmérésben ezer tinédzsert kérdeztek meg alvási szokásaikról, és kiderült például, hogy a tizenkét-tizenhat évesek naponta csak négy-hét órát alszanak, szemben az ajánlott nyolccal. A hálószobában bekapcsolva hagyott elektromos berendezések - például a számítógépek és a tévék - pedig rontják az amúgy is kevés alvás minőségét.

A kérdésekre válaszoló tizenévesek majd negyede hetente több mint egyszer tévénézés közben alszik el, vagy bekapcsolva hagyja a zenét. Majdnem az összes megkérdezett fiatalnak van a szobájában telefon vagy zenelejátszó vagy tévé, kétharmaduknak mindhárom.

A fiatalok negyven százaléka panaszkodott napközbeni fáradtságról, de csak tizedük tartotta fontosnak a megfelelő alvást.

Az edinburgh-i alvásközpont szakembere "hihetetlenül aggasztónak" nevezte a trendet. Chris Idzikowski szerint - a gyorséttermi ételekre használt junk food analógiájára - junk sleepről, vacak alvásról kell beszélni a fiatalok esetében, amelynek sem a hossza, sem a minősége nem elégíti ki az agy pihenési szükségleteit.

"A fiataloknak meg kell tanulniuk, hogy az egészséges életmódba az egészséges alvás éppúgy beletartozik, mint az egészséges táplálkozás. Az üzenet egyszerű: kapcsolják ki a kütyüket, és aludjanak többet" - fogalmazott a szakember.

A loughborough-i alváskutató központ professzora ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt könnyebb mondani, mint rávenni a fiatalokat annak megvalósítására.

"Két tinédzser gyerekem van, és ez a tanács egyszerűen falra hányt borsó" - jegyezte meg Jim Horne.

Kevesebb alvás, több evés

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nemcsak a jó közérzethez, hanem az optimális fizikai és szellemi teljesítőképességhez is elengedhetetlen. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a keveset alvók nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak.

Brit tudósok eredményei szerint a kevés alvás olyan hormonális folyamatokat generál, amelyek a szervezetet a cukorban és keményítőben gazdag, energiadús táplálék megszerzésére sarkallják.

A sok alvás ugyanakkor nem csak elhatározás kérdése, az alvásproblémák többféle betegség tünetei lehetnek, a pajzsmirigy rendellenességeitől kezdve a depresszióig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×