eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A hipnózis segíti a mellrákosok gyógyulását

Kevesebb időt töltenek a műtőben, és gyorsabban gyógyulnak azok a mellrákos nők, akiket az operáció előtt hipnotizáltak - derült ki egy amerikai kutatásból.

A New York-i Mount Sinai Kórház munkatársai megállapították, hogy azok a hipnózison átesett nők jobban bírják az operációt, kevesebb fájdalmat éreznek a műtét után, és jobban is érzik magukat.

A 15 perces kezelésen átesett nők átlagosan 10,6 perccel kevesebb időt töltöttek a műtőben, mert kevesebb altatóra volt szükségük. Kevesebbet panaszkodtak fájdalomra (a fájdalom intenzitása náluk 22,4 volt a kontrollcsoportnál mért 47,8 helyett), émelygésre (6,5 a 25,4-gyel szemben), fáradtságra is, és általában jobban érezték magukat, mint azok, akik csak beszélgettek a pszichológussal a műtét előtt.

A hipnózis alkalmazása tehát nem csupán a betegek állapotát javítja, hanem a kórházak számára is takarékos megoldást jelent - hangsúlyozta Guy Montgomery, akinek a kutatásból beszámoló cikke szerdán jelent meg a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban. A hipnózison átesett betegek kezelésének költsége 800 dollárral volt kevesebb, mint a kontrollcsoport tagjaié.

A kutatásban kétszáz olyan nő vett részt, akiknek nem az egész mellét vették le, hanem csak a daganatot operálták ki. A hipnózis persze nem csupán a mellrákosok esetében hasznos, hanem minden műtét előtt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×