eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A csokoládéfüggők nem jobbak a kábítószereseknél

A csokoládéfüggők agyában ugyanolyan folyamatok játszódnak le, mint a kábítószeresekében - állapították brit kutatók. Az agy bizonyos területei aktívabban működnek a csokoládéfüggőknél, amikor fogyasztják, vagy csak látják az édességet, mint azoknál, akiket hidegen hagy a csokoládé.

Az Oxfordi Egyetem alkalmazott pszichológiai tanszékének munkatársai MRI-vizsgálatokat végeztek 16 nőn: közülük nyolc csokoládéfüggő volt, nyolc nem. Étvágygerjesztő képeket mutattak nekik különböző csokoládékról, majd folyékony csokoládét adtak neki, miközben a műszer figyelte az agyműködésüket.

Megállapították, hogy már a csokoládé látványa is jelentősen növelte az agy azon részének aktivitását, amely a jutalommal kapcsolatos. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik diétáznak, látniuk sem szabad azokat az ételeket, amelyeket szeretnek, de nem ehetnek.

A csokoládéfüggőknél az agynak azok a területei váltak aktívakká, amelyek bizonyítottan felelősek a gyönyörérzettel, a kialakult szokásokkal és a drogfüggőséggel.

Kiderült az is, hogy a látvány és az íz egyidejű érzékelése mindkét csoportnál erősebb válaszreakciót váltott ki az agyból, mint a kettő külön-külön. Ezért azok, akik kevesebbet akarnak enni, jobban teszik, ha igyekeznek elkerülni, hogy lássák is az étel, amelyet esznek - vagyis egyenek sötétben - javasolta Edmund Rolls professzor.

Szerinte ez ugyanolyan jótékony hatású, mint az, hogy ha valaki - például azért, mert náthás - evés közben nem érzi az étel illatát.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×