eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Középpontban a rossz lehelet

Noha sok ember életét keseríti meg, a rossz lehelet még nemrég is szinte tabutémának számított az orvostudományban. Éppen ezért ezt a témát állították egy chicagói tudományos konferencia középpontjába.

A rendezvényen több mint kétszázan vettek részt, volt köztük fogorvos, gyógyszerész, mikrobiológus, pszichológus, de még illatszakértő is.

A szakemberek kutatási területei magukba foglalják a szájszag elleni természetes ellenszereket - a fahéj például jó választás -, a rossz lehetet kiszimatoló mesterséges orrot, valamint a kilélegzett levegő és a betegségek közötti kapcsolatot is.

"Gyorsabb haladást szeretnénk ezen a területen. A fogorvosok például azért nem törődnek vele, mert a szájszagba nem hal bele senki. Pedig ez jelentős probléma, élete egy szakaszában mindenki küzd a rossz lehelettel" - jelentette ki Christine Wu, a konferencia egyik szervezője, a chicagói fogászati főiskola munkatársa.

A legtöbb embernél a rossz lehelet oka, hogy a szájban élő baktériumok a fehérjék bontása közben illékony kénvegyületeket termelnek. Emellett a száraz száj, a fogszuvasodás, egyes gyógyszerek és betegségek - például a cukorbetegség - is okozhatnak kellemetlen szájszagot.

A baktériumok 90 százaléka a nyelven él, amelynek meleg, nyirkos környezete valóságos inkubátor számukra.

A minnesotai fogászati főiskola munkatársa szerint a megfelelő szájápolás az esetek nagy részében elegendő a tünetek megszüntetéséhez. Ebbe beletartozik a fogselyem használata, a fogmosás, a nyelv hátsó oldalának megtisztítása és az antibakteriális szájvízzel való öblögetés.

Patricia Lenton érdekességként azt is megemlítette, hogy az emberek 4-17 százaléka retteg alaptalanul a kellemetlen szájszagtól, ami egyike a kényszeres viselkedési rendellenességeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×