eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A vér a "bűnös" a viszketésért

Jelentősen megkönnyítheti az ekcémás betegek életét, hogy hongkongi kutatók felfedezték a vérben azt a két kémiai anyagot, amely a viszketésért felelős. A viszketés csak az egyik, de a legkellemetlenebb tünete a betegségnek, amely minden tizedik gyereket kínozza.

A hongkongi Kínai Egyetem kutatói azt vizsgálták, mennyit vakaróznak éjszaka az ekcémás gyerekek. Megállapították, hogy minél többet vakarózik álmában a gyerek, annál magasabb a vérében két kémiai anyag - az agyi eredetű neurotropikus faktor (BDNF) és az úgynevezett "P anyag" - mennyisége.

Kutatásaikból a British Journal of Dermatology című szaklapban számoltak be. Brit szakértők szerint elképzelhető, hogy a hongkongi kutatók a betegség kiváltó okát találták meg.

Az ekcéma általánosan elterjedt bőrbetegség, amely minden tizedik kisgyermeket kínozza, sokukat felnőtt korukig. A száraz, viszkető pörsenéseket szteroidot tartalmazó krémmel kezelik, azt azonban még nem tudják pontosan, mi okozza a betegséggel járó viszketést.

Márpedig ez a betegségnek ugyan csak az egyik, ám a legkellemetlenebb tünete. A gyerekek a viszketés miatt nem tudnak éjszaka aludni, szenvedésük ébren tartja a szülőket is. A kialvatlanság miatt a gyerekek iskolai teljesítménye is csökken.

Az új eredmények lehetővé teszik, hogy a kutatók olyan újfajta terápiát dolgozzanak ki, amelyek a probléma okának megszüntetését célozzák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×