eur:
389.71
usd:
364.28
bux:
68119.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy óra az űrből

Magyar idő szerint éjszaka Floridából felszállt az Endeavour űrsikló a többi között egy tanárral a fedélzetén. Barbara Morgan volt az egyik tartalék űrhajós, aki az 1986-ban felrobbant Challenger útjára készült. Most, 21 évvel késobb megvalósíthatja álmát.

Az Endeavour hétfős személyzete a tervezett időpontban, helyi idő szerint este fél hét után szállt fel. Az űrsikló várhatóan pénteken éri el a Nemzetközi Űrállomást.

Az utat ezúttal a szokásosnál nagyobb figyelem övezi, mert az űrhajósok között van Barbara Morgan tanárnő, aki tartalékűrhajósként vett részt a Challenger 1986-os missziójának előkészítésében.

A kilövés utáni 73. másodpercben felrobbant űrsikló utasai közé azonban nem Morgan, hanem egy másik tanárnő, Christa McAuliffe került be.

Az irányítóközpont a mostani fellövés 73. másodpercében - a Challenger-katasztrófa időpontjában megemlékezett a szerencsétlenül járt űrsiklóról, majd közölte: Barbara Morgan úgymond "megkezdte a tanítást". Morgan egyébként ugyanazt a helyet kapta a gépben, mint elhunyt kollégája.

Óra az űrből

Lent, a Földön közben a Nasa 1985-ös "Tanár az űrben" programjának 114 jelöltje nézte végig az indítást.

Michel Griffin, a NASA igazgatója azt mondta: minden egyes kilövéskor arra gondol, hogy valaki nem térhet vissza. "De ez addig így is marad, amíg az ember az űrbe indul" - mondta.

A NASA jelezte, hogy 11 naposról 14 naposra nyújthatja a missziót. Ebben az esetben Morgan órát tarthat az űrből egykori iskolája diákjainak.

Fő feladata ugyanakkor az Endeavour robotkarjának üzemeltetése lesz, amellyel az űrsiklón érkezett rakományt átrakodják majd a Nemzetközi Űrállomásra.

Az új biztonsági előírásoknak megfelelően az űrhajósok egy egy lézersugár segítségével letört szigetelőanyag után kutatva, megvizsgálják az űrsokló orrát, hasát és szárnyait.

Elkelt már egy kis siker

2003-ban a Columbia hőpajzsának megsérülése nyomán az űrrepülőgép az atmoszférába visszatérve darabokra tört a személyzet halálát okozva.

A NASÁ-nak különösen nagy szüksége van a mostani pozitív hírekre, miután nemrégen kínos pillanatokat okoztak azok az állítások, amelyek szerint több űrhajós részegen indult a világűrbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×