eur:
389.13
usd:
361.8
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Hat év után hozták vissza a kómából egy újszerű eljárással

Hat év után felébredt a kómaszerű állapotból egy amerikai férfi, akin kísérleti beavatkozást végeztek el orvosai. A férfi, aki korábban még rokonait is csak ritkán ismerte fel, ma tud enni, inni, és pár szót is kiejtett már.

A 38 éves amerikai férfi egy rablótámadás során szenvedett súlyos agysérülést hat évvel ezelőtt. A kómához hasonló állapotban lévő páciensek általában tudatában vannak környezetüknek, és több jelzést is adnak a kómás vagy tartós vegetatív állapotban lévő betegeknél, az ilyen éberebb időszakok azonban meglehetősen ritkák.

Az ilyen páciensek állapotát kis mértékben gyógyszerekkel is lehet javítani. Extrém esetekben, ha már semmi sem segít, a bíróságok engedélyt adhatnak arra, hogy gondviselői lekapcsolják a beteget a létfenntartó berendezésekről vagy abbahagyják a táplálását.

A mostani eset nyomán azonban ismét fellángolhat a vita a szakemberek között arról, hogy van-e joga bárkinek arra, hogy véget vessen egy ilyen beteg életének.

Látványos javulás

A Clevelandben magához tért beteg korábban se nyelni, se rágni nem tudott, és csak szemeinek, ujjainak mozdulataival kommunikált. A beavatkozás hatására azonban - amelynek során agytörzsébe elektródákat ültettek, hogy felerősítsék agyának beszéd- és mozgásjelzéseit - már válaszol a neki feltett kérdésekre, tud rágni, nyelni, és valamennyire végtagjait is képes mozgatni.

"A fiam tud sírni, nevetni, és, ami a legfontosabb, ki tudja mondani, hogy 'anya' és 'apa', meg azt is, hogy 'szeretlek, anyu'. Minden alkalommal sírva fakadok, amikor meglátom őt, de ezek a boldogság könnyei" - mondta a férfi édesanyja.

Ismétlésre van szükség

Az amerikai eset eredményei bíztatóak, a szakértők azonban figyelmeztetnek: csak akkor lehet bízni abban, hogy az úttörő technológia valóban hatásos, ha sikerül megismételni a kísérletet.

2004-ben egy 39 éves arkansas-i férfi tért magához, miután 19 évig kómaszerű állapotban feküdt. Az orvosok úgy vélik, súlyosan sérült agya önmagát "gyógyította meg".

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×