eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy bűnös kizárva: a Napnak nincs köze a globális felmelegedéshez

A naptevékenységnek nincs köze a klímaváltozáshoz - vonták le kutatásaik eredményét brit és svájci tudósok. A naptevékenység ugyanis lanyhult, míg a Föld hőmérséklete folyamatosan nőtt az elmúlt húsz évben.

A következtetés: nem a Napnak a kozmikus sugarakra gyakorolt hatása határozza meg a földi hőmérsékletet.

"Következtetésünk nyilván éles vitát vált majd ki" - ismerte el Mike Lockwood, a nagy-britanniai Rutherford-Appleton Laboratórium munkatársa, aki az elemzést a svájci Claus Frölichhel végezte.

A kutatók azt vizsgálták, milyen volt a naptevékenység és a kozmikus sugárzás intenzitása az elmúlt 30-40 évben, és ezt összevetették a földi hőmérséklet növekedését mutató grafikonnal. A Föld felszíni hőmérséklete a vizsgált időszak alatt 0,4 fokkal emelkedett.

A naptevékenység szinte az egész 20. század folyamán lassan, de folyamatosan erősödött, 1985-ben azonban megfordult a trend; azóta csökken.

A földfelszíni hőmérséklet viszont 1985 óta is nő - sőt, gyorsabban, mint az azt megelőző száz évben.

"A kutatási eredmény megerősíti, hogy a nem a naptevékenység miatt nő a földfelszíni hőmérséklet" - figyelmeztetett Piers Forster, a Leeds-i Egyetem munkatársa, a klímaváltozással foglalkozó nemzetközi kutatócsoport (IPCC) tagja.

Az IPCC februári jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a Napnál 13-szor inkább felelős a káros gázkibocsátás a globális felmelegedésért. A csoport ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az illetékesek nem veszik elég komolyan a kozmikus sugárzás hatását.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×