eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Remény a daganatos kislányok számára

Izraeli tudósok bejelentették, hogy pubertáskor előtt lévő lányokból gyűjtöttek és érleltek meg petesejteket. Elképzeléseik szerint a lefagyasztott sejteknek köszönhetően a jövőben a gyermekkorukban rákkal kezelt nőknek is lehet gyerekük. A gyermekkori kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása a termékenység elvesztése.

Az izraeli kutatók öt-tíz éves, rákból kigyógyult lányokból gyűjtöttek petesejteket, életképességük érdekében mesterségesen megérlelték, majd lefagyasztották azokat.

Korábban a legtöbb szakember úgy gondolta, hogy a pubertáskor előtti petesejtek nem használhatók mesterséges megtermékenyítéshez.

Ariel Revel, a jeruzsálemi Hadassza Kórház munkatársa ezen a héten ismerteti kutatócsoportja eredményeit egy lyoni, a megtermékenyítéssel foglalkozó konferencián.

"Eddig egyetlen petesejtet sem olvasztottunk fel, így nem tudjuk, vajon születhet-e gyermek ezekből. Ugyanakkor bátorítónak tartjuk az eddigi eredményeinket, részben a páciensek fiatal kora miatt" - fogalmazott egy közleményében a szakember.

A többféle, gyermekkori rák ellen alkalmazott agresszív kemoterápia egyik nem kívánt hatása a termékenység elvesztése.

A kutatócsoport szerint az általuk fejlesztett eljárás olyan lehetőséget ad a fiatal lányoknak, amely korábban fel sem merülhetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×