eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ismét működnek a számítógépek a Nemzetközi Űrállomáson

Ismét működik valamennyi számítógép a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében: Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov orosz űrhajósoknak szombaton sikerült újraindítani a navigációt irányító és ellenőrző két számítógépet.

A központi, valamint a fedélzeti műszereket irányító rendszer négy számítógépét már pénteken újraindították. Ezeket a szombat reggel óta teszt-üzemmódban működő számítógépeket fokozatosan állítják át normál üzemmódra.

Az űrhajósok megkezdték több rendszer, köztük az oxigéngenerátor, a széndioxidot kiszűrő berendezés és a vízfeldolgozó visszakapcsolását.

A létfenntartást már a számítógépek irányítják

"Még korai lenne azt mondani, hogy a számítógépek az előírásoknak megfelelően működnek, de a létfenntartás feladatainak túlnyomó részét már ezek irányítják" - közölte az orosz űrkutatási ágazat egyik névtelenül nyilatkozó illetékese az Interfaxszal.

Az asztronauták vasárnap ellenőrzik az űrállomás pálya- és iránytartását biztosító számítógépek működését. A tesztelés eredményének függvényében döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e még egy nappal az Atlantis amerikai űrsikló küldetését.

Jelenleg ugyanis az űrállomáshoz kapcsolódott Atlantis hajtóműveinek segítségével navigálják az űrállomást.

Az első európai hardver

Az orosz Zvezda (Csillag) modul "agyát" képező számítógépes rendszert az Európai Űrügynökség (ESA) biztosította, s a Nemzetközi Űrállomásnak ez az első európai hardverje.

A rendszer kidolgozását és szállítását az ESA a német Daimler-Chrysler konszern vezette ipari konzorciumra bízta. A számítógépes rendszer hat komputerből áll, hármas redundáns rendszert alkotva, a rajta futó programok oroszok.

Visszatérhet az Atlantis

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szombaton úgy döntött, hogy az Atlantis hővédő-pajzsa biztonságos, így megadta az elvi engedélyt a Földre való visszatérésre.

Amennyiben az orosz szegmens számítógépei ténylegesen működőképesnek bizonyulnak, az Atlantis kedden leválhat az űrállomásról. Ebben az esetben csütörtökön szállna le a Földre, befejezve 13 napos küldetését.

Az Atlantisszal visszatér az amerikai Sunita Williams, aki tavaly decemberben érkezett az űrállomásra. Williams szombaton rekordot állított fel: 189 napja indult el űrutazásra, így a női űrhajósok közül ő tartózkodott a leghosszabb ideig a világűrben.

Az előző, 188 napos rekordot a szintén amerikai Shannon Lucid tartotta, ő 1996-ban a Mir űrállomáson volt. A férfiaknál 437 nappal Valerij Poljakov orosz űrhajós az abszolút csúcstartó, az amerikaiak között pedig Michael Lopez-Alegria vezet 215 nappal.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×