eur:
391.39
usd:
361.05
bux:
73535.63
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Szinte újjászülettek az új vaginát kapó nők

Olaszországban egy orvos helyreállította két nő vagináját, akiknek születésük óta deformált volt a nemi szervük. Mindehhez a nők testéből vett sejteket, és tenyésztett belőlük beültethető szövetet. Hasonló beavatkozást előtte még senki nem végzett.

A római Cinzia Marchese elsőként egy 28 éves asszonyon végezte el a beavatkozást egy évvel ezelőtt, neki mára ép vaginája van. Az asszony azóta férjhez ment és egészséges. Az orvos szerdán egy 17 éves lányon is elvégezte ugyanazt a beavatkozást.

Mindkét nő Mayer-Von Rokitansky-Kuster-Hauser szindrómája volt, azoknak, akik ezzel a rendellenességgel születnek, nincs ép vaginájuk. A méhük és a petefészkük ép, emellett kifejlődnek a másodlagos nemi szervek is, mégsem tudnak szexuális kapcsolatot létesíteni vagy gyermeket szülni.

Általában akkor fedezik fel egy nőnél a betegséget, amikor először próbál szexuális kapcsolatba lépni valakivel, de ez nem sikerül neki. Sokan vannak, akik fiatalon nem mernek beszélni erről.

Egy MVRKH szindrómában szenvedő nőnek a petesejtjei alkalmasak a gyermekvállalásra, ám ezeket csak mesterségesen lehet megtermékenyíteni, és béranyának kell kihordania.

Címlapról ajánljuk
Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

A tavalyi mélypont után a 2024-es év első felében rákapcsoltak a lakásépítők a fővárosban: decemberig csaknem hat és fél ezer új lakás átadását ígérik a beruházók Budapesten. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy a XII. kerületben már négy és fél millió forintos négyzetméterárral is lehet találkozni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Meloni 270 fokos fordulatot csinálna Kínával

Meloni 270 fokos fordulatot csinálna Kínával

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök ötnapos hivatalos látogatást tett Kínában, amelynek célja a kétoldalú kapcsolatok „újraindítása”, miután Olaszország tavaly kilépett a kínai Övezet és Út kezdeményezésből (Belt and Road – BRI). Meloni vasárnap találkozott Li Csiang kínai miniszterelnökkel, és kifejezte, hogy szeretné megerősíteni a gazdasági kapcsolatokat, miközben a kereskedelmi egyensúlyhiányt és a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos aggályokat is kezelni kívánja – számolt be a Financial Times.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×