eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A múmiák segíthetnek - képek csak felnőtteknek!

A váci Fehértemplomban talált múmiák kétharmadában mutatták ki a tüdőbetegség baktériumát, és a hajdan élők közül néhányan kigyógyultak a betegségből. A Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai brit és ausztrál szakemberekkel a lehetséges túlélőket vizsgálják, a gyógyszereknek ellenálló TBC-baktérium ellenanyagát keresve.

A Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa az InfoRádióban felidézte, hogy amikor a váci templomot felújították, egymásra halmozott, díszes koporsókat találtak. Ezekben nem csontvázak voltak, hanem mumifikálódott emberi maradványok, amelyek lágyrészei is megőrződnek.

A kriptából előkerült 265 múmia olyan emberek maradványa, akik a XVIII. században éltek Vácott; a röntgenvizsgálatok alapján a múmiák egy részénél tuberkolózis-fertőzésre utaló nyomokat találtak - tette hozzá Szikossy Ildikó.

A nemzetközi együttműködésben dolgozó kutatók minden múmia tüdőszövetéből, bordájából és csigolyájából mintát vettek endoszkóp segítségével, a TBC baktériumának DNS-ét keresve. Az eredmény a tudósokat is meglepte: a múmiák majdnem 70 százaléka fertőzött volt TBC-vel, de ez nem jelenti azt, hogy ebben is haltak meg.

Az antropológus hangsúlyozta: több olyan múmiájuk is van, amelyek 90 évnél is tovább élt ember után maradtak, pedig fertőzöttek voltak TBC-vel.

A kutatók most a betegségekből feltételezhetően kigyógyult emberek múmiáira koncentrálnak, mert ha kialakult valamifajta természetes védettség, akkor a további vizsgálat segíthet abban, hogy az egyre terjedő multirezisztens (több gyógyszernek ellenálló) TBC-törzsekkel szemben is valamilyen védettséget találjanak - magyarázta Szikossy Ildikó.Az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a múmiákban megtalálták a TBC-baktérium genetikai állományát, a DNS-nyomokat rekonstrukciós módszerekkel egészítették ki.

Nagy Károly hangsúlyozta: a TBC-baktériumokkal az a baj, hogy egyre inkább ellenállókká válnak a jelenleg alkalmazott gyógyszerekkel szemben.

A tudósok ugyanakkor megállapították, hogy a XVIII. században még nem léteztek ilyen rezisztens törzsek.


Útban a CT felé (képgaléria)

A mikrobiológus szerint a váci múmiák vizsgálata nagymértékben segíthet annak megállapításában, hogy a baktérium genetikai állományának milyen része változott, hol vannak a rezisztencia-gének.

A megelőző, ebben az esetben a XVIII. századi állapot feltérképezésével lehetővé válik az egész folyamat megismerése, ezt adott pedig esetben ki tudják vetíteni a jövőre, modellezhetik a törzsek lehetséges módosulásait.

A mutációk előre jelzésével azt is megmondhatják, milyen gyógyszereket kell kifejleszteni ahhoz, hogy ezek hatékonyak maradjanak - tette hozzá Nagy Károly.Az Egészségügyi Világszervezet tavaly szeptemberben figyelmeztetett, hogy a tuberkulózis egy gyakorlatilag gyógyíthatatlan baktériuma terjed a világban. A baktérium elsősorban az Egyesült Államokban, Afrikában és Európa keleti részén támad. A védekezés majdnem lehetetlen, ráadásul rendkívül költséges.

"Gyakorlatilag gyógyíthatatlan" - minősítették a tuberkulózis (TBC) új baktériumát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a dél-afrikai Johannesburgban rendezett konferencián.

A TBC jelenleg évente 1,7 millió ember halálát okozza, ám szakemberek aggasztónak tartják, hogy megjelent egy olyan változata, amely ellenáll az ismert gyógyszereknek.

Bár a baktériumnak jelenleg is ismertek olyan változatai, melyek ellenállóak egyes gyógykészítményekkel szemben, ám ezt általában a nem eléggé hatékony orvosi ellenőrzés, valamint a rossz időben, rossz gyógyszerekkel végzett kezelés okozza.

Minden eddiginél ellenállóbb baktérium

A több gyógyszerre is ellenálló TBC (MDR TBC) önmagában is egyre nagyobb aggodalmat okoz világszerte. A WHO szerint évente mintegy félmillió ember betegszik meg a baktérium egy olyan fajtájától, melyet az úgynevezett elsővonalas gyógyszerek közül legkevesebb kettő képtelen gyógyítani. Ezeket az eseteket azonban, ha nehezen és drágán is, de lehet gyógyítani az úgynevezett második vonalbeli gyógyszerek bevetésével.

A közelmúltban megjelent baktérium azonban minden eddiginél ellenállóbb. A szakértők által XDR (gyógyszerekre szélsőségesen ellenálló) TBC-nek elnevezett fajta nem csak az elsővonalas készítményekkel, de a jelenleg használt hat fajta második vonalas gyógyszer közül hárommal szemben is ellenálló.

4

Aggasztó adatok

A TBC új baktériuma által okozott betegség gyakorlatilag gyógyíthatatlan - állítja dr. Paul Nunn, a WHO Állítsuk meg a TBC-t! részlegének koordinátora. Az adatok aggasztóak, hiszen például a volt Szovjetunió és a Balkán egyes részein az MDR-es betegek 19 százaléka egyben XDR TBC-ben is szenved.

Szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a HIV-fertőzöttek fokozott veszélyben vannak. Dél-Afrikában például 53 páciens esetében találták meg az XDR TBC baktériumát, egy kivételével 25 napon belül meghaltak.

"Mindez rendkívül aggasztó. Annyit tehetünk, hogy megbizonyosodunk róla: a páciens minden gyógyszert pontosan bevesz a kezelés során" - fogalmazott dr. Paul Nunn.

Nincs ellene eszköz?

Több szakember is figyelmeztetett arra, hogy hatalmas a veszély, mert a küszöbön áll egy olyan baktérium megjelenése, amellyel szemben gyakorlatilag semmilyen eszközzel nem rendelkezik a tudomány.

"Az egész világ számára rendkívül aggasztó ennek az ellenálló baktériumnak a megjelenése. Ez egy olyan ügy, amelyet a WHO minden bizonnyal nagyon komolyan vesz" - jelentette ki Paul Sommerfeld, a TBC Riadó munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×