eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A feministák megváltoztatták a viharok neveit

A magasnyomású légköri képződmények elnevezése Amerikában vált először hagyománnyá. Az ötvenes években először a földrajzi szélességi fokok mentén azonosították a hurrikánokat, orkánokat és trópusi viharokat, aztán a meteorológusok úgy találták, hogy a nevek jobban megjegyezhetők.

Az amerikai tudósok női neveket a közfelfogásra hivatkozva adtak, miszerint a hölgyek olyan szeszélyesek, mint ezek a képződmények, és a férfilélekben hasonló rombolást tudnak végezni, mint az emberi építményekben egy erősebb vihar.

A feminista szervezetek tiltakozására azonban ezt a szokást megváltoztatták, és ma már a naptár szerint mennek, hol férfi, hol női névre keresztelve egy-egy közelgő időjárási szélsőséget.

A Baltikumban néhány hete tomboló Franz nevű orkán híre vagy ereje nem ért el Magyarországig, de a Német Meteorológiai Szolgálat, a Deutscher Wetterdienst minden Európát érintő időjárási veszélyt el szokott nevezni.

Ez a szolgálat az európai meteorológiai jelenségek fő névadója, bejelöli a ciklonok és az anticiklonok középpontját, és attól kezdve névre keresztelve beszélnek egy adott jelenségről.

Franz, Kirill...

A Deutscher Wetterdienst a kilencvenes években szakított a gyakorlattal, hogy a ciklonok női, az anticiklonok pedig férfi nevet viselnek, mert a női jogokat képviselő szervezetek nem tartották méltányosnak, hogy a rossz időt, özönvizet, vihart hozó ciklonok mindig női nevet kaptak.

Az utóbbi években ezért évente váltogatják a viharciklonok nemét, a páratlan években, így 2007-ben is férfinevű viharok pusztíthatnak Franz és Kirill után az év hátralevő hónapjaiban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×