eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hamarosan Magyarországon is végeznek méhátültetést

A világ első méhátültetésének előkészítése mellett a nőgyógyászati rákműtétek fejlesztésén is dolgozik az a nemzetközi orvoscsoport, amelynek magyar tagjai a Szent István Kórház orvosai.

A méhátültetés már az elkövetkező években hozzáférhető lesz a magyarországi nők számára is - jelentette ki az InfoRádiónak Ungár László osztályvezető főorvos.

Elmondta, hogy a méhátültetések során - ugyanúgy, mint más szervátültetéseknél - azt kell megvizsgálni, hogy melyik érszakaszra ültessék a szervet, úgy hogy később megfelelő legyen a vérellátása, és beépüljön a szervezetbe.

A méh vérigénye ráadásul a terhesség alatt megnő, az ereknek pedig ezt az igénybevételt is el kell bírniuk.

Úgy tűnik, az eljárásnál azok a sebészeti eljárások a leghatásosabbak, amelyeket az onkológiai beavatkozások során fejlesztettek ki. Azaz, hogy a méhet egy olyan érköteggel együtt emelik ki, amely a beültetés után alkalmas lesz megfelelő mennyiségű vér szállítására.

A daganatokat is - főleg a méhnyakrákot - úgy távolítják el, hogy azt a szövetrészt is kiveszik, amelyekben a daganatot vérrel ellátó erek futnak.

A New York-i, londoni és budapesti orvosokból álló csoport a méhátültetés mellett dolgozik azon is, hogy miként távolítható el a méhnyakrák úgy, hogy közben a terhesség és a szülés lehetősége se vesszen el.

Ungár László elmondta: a világon Magyarországon végeztek elsőként olyan beavatkozást, amelynek során egy terhes anyánál felfedezett méhnyakdaganatot emeltek ki úgy, hogy sem az anya egészségét, sem a magzatét nem veszélyeztették.

Korábban ilyen esetekben az anyák vagy elveszítették gyermeküket, vagy saját életüket kockáztatták a műtéttel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×