eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nincs rejtett cápatartalék a világ óceánjaiban

A cápákat jobban veszélyeztetheti a halászati ipar, mint azt korábban gondolták a szakemberek.

Egy új felfedezés szerint ugyanis az óceánok mélyebb rétegeiben nem élnek cápák, vagyis nincs "rejtett tartalék" a tengeri ragadozókból.

Ez pedig azt jelenti, hogy a világ teljes cápapopulációja a felszínhez közelebb, a halászok által elérhető területeken él.

Egy szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány szerint 3.000 méternél mélyebben nem élnek cápák a világ óceánjaiban.

Tengerbiológusok egy nemzetközi csoportja 20 év kutatási adatainak és 150 év feljegyzéseinek elemzése után jutott arra a következtetésre, hogy a bolygót borító óceánok víztömegének 70 százalékában egyáltalán nincsenek cápák.

A jelenség okára nincs határozott válaszuk a tudósoknak, de - mint mondják - lehetséges, hogy ezekben a mélységekben már nincs elegendő táplálék a tengeri ragadozók számára.

Korábban a tudósok azt remélték: ahogy az óceánok mélyebb rétegeibe is eljutnak a kutatók, akár újabb cápafajokat is találhatnak.

Az új felfedezés azonban azt mutatja, hogy nincs "rejtett cápatartalék" az óceánok mélyén, "amit látunk, annyi van".

Ez azonban azt is jelenti, - figyelmeztet Monty Priede, az Aberdeen Egyetem óceánlaboratóriumának vezetője - hogy az aktív halászati tevékenység súlyosabban érintheti a világ cápapopulációját, mint azt korábban gondolták a szakemberek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×