eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Cseh László a férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntője után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 26-án. A versenyző a tizedik helyen végzett.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Út az asztmától a törött lábon és Phelpsen át a legendává válásig – Cseh László befejezte

Még álltak a World Trade Center tornyai, amikor a kopasz úszónagyság már úszó országos bajnok volt, de húsz év után a nemzetközi erők már Afganisztánból is kivonulnak, mire Magyarország egyik nagy példaképe és hőse fiókba teszi az úszószemüveget. Cseh László nem úszik többé.

Magyar idő szerint 2021. július 30-án hajnali negyed 5 után véget ért Cseh László sikerekben gazdag nemzetközi úszópályafutása, amelynek csaknem két évtizede alatt úgyszólván "volt ideje" megszerettetnie magát egy országgal – győzelmei révén is, de számos második helyezése miatt is, amikor csak egyvalaki homályosította el az élő sportlegenda ragyogását.

A harminchatodik évében járó sokoldalú úszó 2001 óta a hivatalos számítások szerint 112 alkalommal nyert magyar bajnokságot 50 méteres medencében, ami megdönthetetlennek tűnő rekord.

Így sem született persze bajnoknak, mert bár édesapja ifjúsági Európa-bajnok úszó volt a hatvanas években és Lacit 4 és fél éves korában megtaníttatta úszni – ugyanazzal a Kiss Miklóssal, aki annak idején Egerszegi Krisztinát is terelgette egy ideig –, az ifjabb

Cseh László asztmája 11 éves korára annyira eldurvult, hogy hosszabb kórházi kezelésre is szorult miatta, és később is gyógyszert kellett szednie a betegségre.

Az egészségi gondok később sem kerülték el: pont amikor elindult volna vele a szekér, súlyos térdsérülést szenvedett, ami miatt nem tudott edzeni, ám a 2002-es rövid pályás Európa-bajnokságon már ott lógott a nyakában a bronzérem a 400 vegyes után.

Ezzel

kezdetét vette majdnem két olyan évtized, amikor Cseh László minden nemzetközi versenyéről éremmel tért haza;

a 2004-es athéni olimpián még az sem akadályozta, hogy a játékok előtt néhány héttel a balatoni edzőtáborban egy lépcsőről lelépve eltörte a lábfejét... (De ki emlékszik a 2009-es "vb-balesetre", amikor Rómába érkezve már ment is a kórházba rejtélyes gyomorbántalmakkal, hogy aztán a verseny második felében Európa-csúcsot ússzon 200 vegyesen?) Már athéni, 400 vegyesen szerzett bronza is Michael Phelps miatt nem ezüst lett, ugyanúgy, ahogy a 2003-as vb-n ezüstje nem arany.

Ekkoriban még jellemzően vegyes- és hátúszó számokban indult, később nyergelt át a pillangóra.

Michael Phelpsszel való viaskodása kitette karrierje idejének mintegy kétharmadát. Minden idők legeredményesebb olimpikonja 2003-ban Barcelonában világrekorddal utasította maga mögé Cseh Lászlót,

hogy aztán 2016-ban együtt álljanak a riói olimpia dobogójának második fokán a dél-afrikai baráttal, Chad Le Closszal hármasban.

Phelps Cseh számára mindvégig verhetetlen volt, két világbajnoki elsőség így is jutott a tar legendának, de sem 2005-ben Montrealban (400 vegyes), sem 2015-ben Kazanyban (200 pillangó) nem jelent meg a színen Michael Phelps – ami persze nem kisebbíti Cseh László érdemeit, sőt

nincs még egy olyan úszó a földön, akinek két világbajnoki elsősége között ilyen hosszú idő, tíz év telt volna el.

Két világbajnoki aranyérme mellett talán világszerte "a legszimpatikusabb vesztessé" tette őt a phelpsi magaslatok kitartó ostromlása – amikor az amerikai egyetlen ellenfele annyi éven át csak a világrekordot jelentő piros vonal volt –, amely összesen 4 ötkarikás ezüstig, 2 bronzig, valamint a 2 arany mellett még 11 egyéb színű vb-éremig elvezették az örökké önkritikus Cseh Lászlót. (Érdekesség: épp utolsó tokiói úszása előtt mondta a tévé kamerájába először, hogy minden bizonnyal jobban elismeri őt a külvilág, mint ő saját magát.)

Alighanem a 2008-as olimpián volt a csúcson: 400 vegyesen, 200 vegyesen és 200 pillangón Európa-csúccsal győzött és lett ezüstérmes a mindhárom számban világrekordot repesztő Michael Phelps mögött.

A hátúszó számokról fokozatosan 2008-ban kezdett átváltani a később vb-elsőséget is termő pillangóra, miután a rövid pályás sikerélmények megtalálták; ezzel párhuzamosan fokozatosan elbúcsúzott a vegyestől, és a három pillangószámra kezdett koncentrálni, Michael Phelps 2016-os, végleges visszavonulása után beszélték rá újra, hogy próbálkozzon a rövidebbik (200 méteres) vegyessel, igaz, saját bevallása szerint ekkor már nagyon távol érezte magától a hátúszást, amelyben viszont – mint Sós Csaba jelenlegi szövetségi kapitány korábban több háttérbeszélgetésben hangsúlyozta – pokolian tehetséges volt, nem mellékesen eredményes is. Ekkor már Plagányi Zsolt irányítása alatt edzett, 2014-ben Kőbányát elhagyva, vele nyerte második vb-aranyát.

Több mint egy évtizede tartja mindkét vegyesúszószám Európa-csúcsát, 200 pillangón Milák Kristóf vette át a trónját.

A tokiói olimpián a részvétele a 2020-as évre tervezett visszavonulása miatt már nem volt egyértelmű, bár szintidejét megúszta, magának az idei tavaszi országos bajnokságot határozta meg határkőnek; ha azon "értelmes eredményt" tud elérni, nekivág az olimpiának – a pozitív döntést végül feleségével és Sós Csabával közösen hozták meg.

2020 tavaszán a rangos amerikai szakportál, a SwimSwam

minden idők legjobb olyan úszójának választotta, aki nem nyert olimpiai aranyérmet,

ennek reményében vágott neki még a tokiói kalandnak, az előfutamban és a középdöntőben sikerrel szerepelt, a döntőben viszont már nem támasztott maga felé elvárást, teher nélkül vágott neki a versenyzésnek. Végül a hetedik helyen végzett, látszott, hogy mindent kiadott magából.

A legendásan szerény Cseh László élete egy más területén is bizonyította "hűségét": a középiskola elvégzését követően a Budapesti Műszaki Egyetemre műszaki menedzser szakára nyert felvételt, hosszú évek óta ostromolja a diplomaszerzést.

Noha bizonyára sokan nem tudják, haját csak a fontos nemzetközi versenyek előtt borotválja le, a hétköznapi életben rövid, fekete haja van.

Kilenc alkalommal lett az év magyar úszója, két alkalommal az év európai úszója is volt, Prima Primissima-díjas, Kőbánya és Eger díszpolgára. 2004 óta a Magyar Köztársasági Éremrend Aranykereszt tulajdonosa, 2008 óta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének is birtokosa, 2012-ben a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével, 2016-ban a Magyar Érdemrend Parancsnoki kereszt a csillaggal kitüntetésben részesült.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×