eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az orosz Kamila Valijeva bemutatja kűrjét a női műkorcsolyázók egyéni versenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Doppingbotrány - Mégis engedik versenyezni Kamila Valijevát

2021 végén pozitív mintát szolgáltatott, eljárás folyik ellene.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfői határozata szerint a doppingügybe keveredett orosz Kamila Valijeva elindulhat a női műkorcsolyázók versenyében a pekingi téli olimpián.

A 15 éves sztárkorcsolyázóról a csapatverseny után,

február 8-án derült ki, hogy egy december végén adott mintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult.

Ezért a csapatverseny érmeit nem adták át, s egészen mostanáig kérdéses volt, hogy a 15 éves sportoló folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a CAS-nál, mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A lausanne-i székhelyű bíróság most jelezte, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta.

"Az eredmény nagyon késői bejelentése nem a versenyző hibája"

- emelte ki a CAS.

A mostani CAS-bejelentéssel Valijeva a kedden kezdődő női versenyben elindulhat, viszont a csapatverseny végeredményét az nem érinti, így abban továbbra sem született döntés. Amint azt Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője elmonda, vélhetőleg csak az olimpia után hirdethetnek végeredményt.

A csapatversenyben a friss Európa-bajnok Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadjára elesett, de így is ő végzett az élen mezőnyben. Ő lett az első nő, aki négyfordulatos ugrást mutatott be, s nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert torokgyulladás kezelésére szokták alkalmazni, ám egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigén-ellátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×