eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szentpétervár, 2018. június 19.Az orosz Gyenyisz Cserisev (b) és az egyiptomi Ahmed Fathi az Oroszország – Egyiptom mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportjának második fordulójában a szentpétervári Kresztovszkij Stadionban 2018. június 19-én. (MTI/AP/Martin Meissner)
Nyitókép: Martin Meissner

Elsöpörték az oroszok az egyiptomiakat

Lezárult az első kör az oroszországi világbajnokságon, a második első meccsén a rendező ország válogatottja gyakorlatilag továbbjutott. Meglepetést okoztak a japánok és a szenegáliak, ez volt az első nap, hogy két nem európai vagy dél-amerikai csapat is nyerni tudott.

Japán legyőzte Kolumbiát

Ez volt az első alkalom, hogy ázsiai csapat világbajnoki mérkőzést nyert dél-amerikai ellen. A találkozó alakulását alapvetően befolyásolta, hogy a kolumbiai Carlos Sánchez, tizenhatoson belüli kezezése miatt, piros lapot kapott már a harmadik percben. Ez volt a mostani torna első kiállítása – egyébként ennél gyorsabban vb-meccsen csak egyszer, 1986-ban állítottak ki játékost, akkor az uruguayi Batistát. Érdekes volt a kolumbiaiak egyenlítő gólja: Quintero szabadrúgása után Kavasima Eidzsi (minden idők legidősebb japán vb-játékosa a maga 35 évével és 91 napjával) csak a gólvonal mögött fogta meg a labdát. Vitatkozott rajta, de a gólvonal-technológiával nem volt érdemes. 1974 óta ez az első világbajnokság, amelyen négy dél-amerikai gárda is nyeretlen maradt az első mérkőzésén. (Egyedül az uruguayiak nyertek.)

A nap második mérkőzésén a lengyelek nagy csalódást okoztak gyenge játékukkal.

A szenegáliak ennek ellenére öngóllal szereztek vezetést (Idrissa Gueye lövése után Thiago Cionek lábáról saját kapujába pattant a labda, korábban lengyel játékos még soha nem szerzett öngólt világbajnokságon), majd egy szabálytalannal növelték az előnyt. Az ápolása utána M’Baye Niang nem kért engedélyt a játékvezetőtől a visszatérésre (következésképpen nem is kapott), ám a Krychowiak által könnyelműen visszapasszolt labdára lecsapva gólt lőtt. Megadta a bíró. A hajrában Krychowiak a fejesével szépített, de ez aligha tompítja a lengyelek csalódottságát. Szenegál, ahogyan 2002-ben, úgy a második világbajnokságán is győzelemmel kezdett, mégpedig ismét egy európai gárdát legyőzve. Eddig hat vb-mecset játszott, a felét megnyerte. Mindegyiket európai válogatott ellen. A lengyelek a legutóbbi kilenc világbajnoki mérkőzésükből hetet elveszítettek.

Második mérkőzését is megnyerte a házigazda orosz válogatott.

A szaúdiak elleni 5-0 után ezúttal 3-0-re nyertek az egyiptomiak ellen, miután már három góllal is vezettek. A világbajnokságok történetében még soha, egyetlen házigazda sem állt két meccs után 8-1-es gólkülönbséggel. Még leginkább az 1934-es olasz válogatott közelítette meg, de a nyolc szerzett góllal két kapott áll szemben.

Az egyiptomi Abdallah Szaid (k) fejeli a labdát az Oroszország – Egyiptom mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportjának második fordulójában a szentpétervári Kresztovszkij Stadionban 2018. június 19-én 
(MTI/AP/Efrem Lukackij)
Az egyiptomi Abdallah Szaid (k) fejeli a labdát az Oroszország - Egyiptom mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportjának második fordulójában a szentpétervári Kresztovszkij Stadionban
(MTI/AP/Efrem Lukackij)

Az orosz csapat a legutóbbi két tornán, amelyen részt vett, összesen hat gólt szerzett. Most 180 perc alatt nyolcat. Szentpéterváron az első gólt egyiptomi játékos szerezte, Fati a saját kapujába ügyetlenkedte a labdát. Ez már az ötödik öngól volt a tornán! Alig néhány perccel később Cserisev, aki mindössze két gólt szerzett összesen a spanyol élvonal legutóbbi két idényében, megszerezte harmadik vb-gólját, s ezzel beérte Cristiano Ronaldót a góllövőlista élén. Nem sokkal később végleg eldőlt a mérkőzés, Artyom Dzjuba, akinél több légi csatát még senki sem nyert meg a mostani vb-n, lábbal remekelt: gólt lőtt. Az egyiptomiak a láthatóan nem egészséges Mohamed Szalah – videózás után megítélt – tizenegyesével szépítettek. Oroszország 3-1-re nyert, s hat pontja van. Az egyiptomiaknak két meccséből nulla.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×