eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Itt az újabb magyar csodatini, a közönség fájdalomcsillapítóval ért fel

Itt az újabb magyar csodatini, a közönség fájdalomcsillapítóval ért fel

Hat magyar is továbbjutott a délelőtti selejtezőkből az úszó-világbajnokság pénteki napján. A Duna Arénában a legnagyobb meglepetést a 17 éves Milák Kristóf okozta junior világcsúcsával 200 méter pillangón.

Bejutott a szombati döntőbe 800 méter gyorson Kapás Boglárka. A szám olimpiai bronzérmese futamában harmadik lett, miután a táv második felére ritmust váltott, és végül összesítésben a hatodik idővel került a fináléba. Mint mondta, ez volt a taktikája, ami most tökéletesen működött.

A másik magyar, Késely Ajna összesítésben a kilencedik lett, és lemaradt a döntőről. Ehhez meg kellett volna javítani egyéni legjobbját.

„Egy másodpercre voltam a legjobbamtól. Nem vagyok csalódott, nekem a reggeli úszás nem úgy megy még, hogy rögtön csúcsot ússzak. Sokat kivettek belőlem az eddigi napok, mentálisan is elfáradtam. Mosolyogva és boldogan térhetek haza, hiszen három döntőt úsztam, bár titkon vágytam erre 800-on is” – mondta a 15 éves úszó, aki néhány nap pihenés után folytatja a felkészülést az augusztusi ifjúsági vb-re.

Hozzátette, a közönség hiányozni fog neki, úgy fogalmazott,

csak hallgatná a szurkolást egész nap, és integetne.

Egy másik ifjúsági korú magyar, a 17 éves Milák Kristóf is felhívta magára a figyelmet. Néhány héttel ezelőtt junior világrekordot úszott 200 méter pillangón, de ebben a számban Cseh László és Kenderesi Tamás indult, így aztán 100-on is megmutatta, mit tud: 51.23 másodperccel megjavította a junior világrekordot. Olyan nagyságok mellett úszott, mint az olimpiai bajnok Joseph Schooling és Chad Le Clos, de a szingapúritól csak két századdal maradt el. Ideje összesítésben az ötödik helyet jelentette, és természetesen magabiztos továbbjutást.

„Számomra is hihetetlen ez az eredmény. Örülök, hogy még egy ifjúsági világcsúcsot úsztam,

remélem, hogy félnek majd tőlem

az ifi vb-n, de ez jó jel a mostani versenyre is. Nem is úsztam túl erősen, még javulhatok, ha jobban odafigyelek a technikai elemekre” – nyilatkozta.

Céljáról csak azt mondta, hogy „mutasson valamit”, míg a közönség fogadtatásától meghatódott, ilyen ovációt még sohasem kapott.

Cseh László is ott lesz a délutáni elődöntőben, 51.55 másodperce a tizedik helyre volt elég.

„Majd délután jobb lesz, most a második 50 méter nem volt túl izmos, nem volt meg a szükséges dinamika a végén. Talán a 200 pillangó a vártnál jobban bennem maradt” – mondta a 31 éves magyar klasszis.

Női 200 hátúszásban is mindkét magyar továbbjutott: Hosszú Katinka 2:07.30-mal a második, Burián Kata 2:09.86-tal a tizenegyedik helyen. Az Iron Lady csak annyit mondott, hogy örül a továbbjutásnak, míg a másik úszó beszédesebb volt.

„Jó úszás volt, figyeltem arra, hogy még maradjon bennem. Délután szeretnék egyéni csúcsot dönteni, és azzal továbbjutni. Nagyon izgultam, hiszen már itt vagyok egy hete, idegtépő volt a várakozás, de délután még jobb állapotban leszek” – mondta a 22 éves úszó.

Burián Kata hozzátette, hogy hátsérüléssel bajlódik, tompa fájdalmat érez két hete, de ez volt az első két perc, amikor nem érzett gondot. „Az Arénában mindenki őrjöngött,

ettől rögtön elfelejtettem, hogy fáj a hátam”

– mondta.

Szintén továbbjutott50 méter gyorson Takács Krisztián a 16. helyen. Lobanovszkij Maxim egyéni csúcsa a 18. helyre volt jó.

Női 50 méter pillangón Molnár Flóra 26.51 másodperccel futamában a hetedik, összesítésben 19. lett, 26.15-ös országos csúcsától elmaradva.

A Németh Nándor, Grátz Benjámin, Telegdy Ádám, Kozma Dominik összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó 7:11.10-zel a tizedik lett, így nem lesz ott az esti döntőben.

„A döntős idő is bennünk volt, a jövőben megmutatjuk, hogy lesz még jobb ez a váltó" - mondta Németh, aki reggel még soha nem úszott ilyen jó időt, míg Kozma úgy fogalmazott, annyira elfáradt, hogy a végén már azt érezte, daruval kell majd kiemelni a vízből.

Az esti döntőkben egyetlen magyar lesz érdekelt, 17.40 órakor Bernek Péter a 200 méter hát fináléjában ugrik medencébe. A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka csütörtökön országos csúccsal, a hatodik idővel jutott a legjobb nyolc közé.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×