eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az olasz játékosok ünnepelnek, miután megnyerték a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjének Belgium-Olaszország mérkőzését Münchenben 2021. július 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Andreas Gebert

Kemény Dénes: Mancini „olaszosan” reagált a helyzetre

Az olaszok jutottak be elsőként a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjébe, miután a legjobb négy között 1–1-es döntetlen után 11-esekkel búcsúztatták a spanyolokat. Kemény Dénes, az InfoRádió futball Eb-szakértője, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte a találkozót.

Kemény Dénes szerint – az Európa-bajnokság egészét tekintve – az olasz válogatott masszív, közönségszórakoztató játékot nyújtott, ami számára nagyon tetszetős volt. Mint mondta, nem a klasszikus olasz foci volt látható, hogy „találjunk valahogyan egy gólt, aztán mindenki hátra”, hanem rendesen futballoztak, védekeztek–támadtak, ennél fogva inkább ők voltak a keddi mérkőzés esélyesei. Az elődöntőben látottak alapján azonban abszolút nem lett volna érdemtelen az sem, ha a spanyol csapat jut a fináléba, mert legalább olyan jól játszottak, mint az olaszok, vagy még jobban – tette hozzá az InfoRádió Eb-szakértője, aki szerint a spanyoloknak talán annyiban volt egyszerűbb a feladatuk, hogy senki nem őket gondolta esélyesnek a csoport- és a ki–ki mérkőzések alapján.

„Azért volt jó meccs, mert volt egy kicsit teher alatt játszó csapat, meg egy szintén nem rossz csapat, amely bátrabban, felszabadultabban játszott.”

A magyar férfi pólóválogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint – a fentiek alapján – kicsit más szemszögből is érdemes vizsgálni a helyzetet. Ugyanis nem először volt arra példa, hogy aki nagyon jól játszik egy mérkőzésen, a büntetők alkalmával hibázik – hívta föl a figyelmet. Ebből következően úgy véli, az edzőknek azon kellene elgondolkodniuk, hogy amikor büntetőkre kerül sor a futballban, de akár más sportágban is, akkor

olyan játékosokat állítsanak oda, akikben még van „buzgalom és tűz”, és esetleg ne a megelégedetteket.

„Sajnos a magyar vízilabda-válogatottnak is volt fontos büntetőpárbaja, ahol a két legnagyobb bombázónk hibázott” – emlékeztetett.

A két szövetségi kapitány, Roberto Mancini és Luis Enrique szerepét illetően Kemény Dénes kifejtette: az olasz szakember esetében az volt látható kedd este, hogy kicsit visszatért a klasszikusabb olasz gondolkodásmódhoz, addig játszatva a csapatát bátran, nyílt sisakkal, ameddig 0–0 volt. Amikor aztán vezetéshez jutottak, már elsősorban a védekezéssel foglalkoztak, majd 1–1 után még inkább defenzívebbek lettek, hiszen a spanyol válogatott „rendesen odaszögezte őket a kapujukhoz”. Tehát

Mancini, ahhoz képest, ahogyan az elmúlt időszakban irányította a csapatot, – a tét alapján – azért „olaszosan” reagált a helyzetre

– fogalmazott Kemény Dénes. Miközben Luis Enrique pedig maximálisan valorizálta azt, amit a mostani – egyébként jó néhány tehetséges játékost felvonultató – fiatal spanyol válogatott magában hordozott. Jó sok ígéretes támadást vezettek, így utólag a 90, de akár a 120 perc lehetőségeit kell, hogy „visszasírják” a spanyolok – vélekedett az InfoRádió Eb-szakértője.

„Hiszen a büntetők, akárhogy is vesszük, mindenképp egy orosz rulett.”

A szerda este 9 órakor – szintén a Wembley Stadionban – megrendezésre kerülő angol–dán elődöntővel kapcsolatban Kemény Dénes azt mondta, szerinte a „házigazdákon” nagyobb a nyomás, „mert nyilvánvaló, hogy a dánokat meg kell, hogy verjék”. Hozzátette: utóbbi csapatnak már az is óriási eredmény, pláne az első csoportmérkőzésük első félidejében történtek után, hogy eljutottak az Eb elődöntőjébe – fogalmazott a szakember, utalva arra, hogy Christian Eriksen, a dánok csapatkapitánya a finnek elleni összecsapás 43. percében – mindenféle előzmény nélkül – összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra. A 109-szeres válogatott játékost végül stabil állapotban vitték kórházba. A sikerkapitány szerint bátrabban, felszabadultabban játszhatnak a dánok, azonban masszívabbnak és stabilabbnak érzi az angol válogatottat.

Vagyis, ha a keddi meccsre azt lehetett mondani, hogy fifti–fifti, esetleg kicsit az olaszok voltak az esélyesebbek, a szerdai játéknapon lényegesen az angolok felé billen a mérleg nyelve – fejtegette Kemény Dénes. Tapasztalata szerint azonban meglehetősen rossz második elődöntőt játszani, amikor az ember már tudja, hogy kivel kerülhet össze – jelen esetben az olaszokkal, ami szintén egy nagyon meccsnek ígérkezhet. „Ez duplán is nyomaszthatja az angolokat, azonban,

ha Gareth Southgate ezt a problémát feloldja, nem lehet kérdés a végeredmény.”
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×