eur:
396.71
usd:
371.44
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
A németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott edzése Weiler-Simmerbergben 2024. június 18-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

A házigazda játszott a legmeggyőzőbben a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, de a fokozódó elvárások mellett az egyre nagyobb nyomás még nekik is okozhat gondot – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a magyar játékosok tanultak az első meccsen elkövetett hibákból, és remélhetőleg jobban harapnak majd a németek ellen.

Véget ért a Németországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulója. Az eddigi tizenkét mérkőzésen 34 gól született, ami meccsenkénti 2,83-as átlagot jelent. A házigazda németek és a spanyolok nagyarányú győzelemmel kezdtek, míg a többi nagy esélyes közül Anglia, Olaszország, Franciaország és Portugália is hozta a kötelezőt. Az eddigi legnagyobb meglepetést a szlovákok okozták, miután Francesco Calzona csapata 1-0-ra nyert Belgium ellen.

Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya azt mondta az InfoRádióban, hogy véleménye szerint a németek kivételével semelyik válogatott sem nyújtott kiugró teljesítményt az első körben, így nem dőlt el semmi, mindenkinek maradt esélye a továbbjutás kiharcolására. Mint fogalmazott, a korábbi nagy futballtornák szinte mindegyikére igaz volt, hogy azok a csapatok jutottak a legtovább, amelyek jól takarékoskodtak az energiájukkal, és nem adtak ki magukból mindent az adott Eb vagy vb legelején. Éppen emiatt a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző szerint nem szabad messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy néhány nagy esélyestől közepes vagy annál egy kicsit gyengébb játékot láthattunk eddig a németországi kontinensbajnokságon. Hozzátette: a torna ezen szakaszában

a lényeg a győzelem és a minél több pont megszerzése, a játék szépsége ilyenkor nem a legfontosabb szempont.

A németek nagyon simán, 5-1-re győztek a skótok ellen a nyitó mérkőzésen. Kemény Dénes úgy véli, Julian Nagelsmann csapata „berobbant”, és akár a végső győzelemre is lehet esélye házigazdaként, igaz, nehéz dolga lesz, mert a bemutatkozás ugyan nagyszerűen sikerült, de ezzel együtt rögtön „megugranak” az elvárások, egyre inkább nő a nyomás. Ráadásul ha jól működik a gépezet, a korábbi szövetségi kapitány szerint „nehéz önkritikusnak maradni”, ami okozhat kisebb-nagyobb gondokat. Kemény Dénesre a házigazdán kívül más csapat nem tett komolyabb benyomást, ezért szerinte egy forduló után nem szűkült az esélyesek listája.

A magyar válogatott a Svájc elleni kétgólos vereség után ma éppen Németország ellen lép pályára Stuttgartban. Marco Rossi elismerte, hogy az első meccs első félidejében taktikai félreértések történtek, és vállalta a felelősséget a vereségért. A magyar csapat számára a továbbjutás szempontjából fontos lenne a pontszerzés a németek ellen. Kemény Dénes elmondta: a magyar válogatott halványabb teljesítményt nyújtott Svájc ellen, és az eredmény sem volt túl hízelgő. Úgy gondolja,

egy pofon időnként jót tesz, talán most is így lesz, és „felrázza egy kicsit az öltözőt”.

Mint fogalmazott, a játékosoknak „magukba kell szállniuk”, amire nem volt sok idejük, hiszen egymás után jönnek a meccsek. Ezzel együtt úgy látja, a magyar válogatott jó helyzetből várhatja a következő mérkőzését, pszichésen rendben lesznek a mieink, a németeknek pedig lehetnek kellemetlen pillanataik, ha a magyar játékosok – tanulva az első találkozón elkövetett hibákból – most már jobban harapnak majd.

Nem lehet mindig Szoboszlai a legjobb

A korábbi szövetségi kapitány ugyanakkor kiemelte: a német válogatott nagyon erős, hazai közönség előtt játszhat, és valószínűleg szeretné eldönteni a továbbjutás kérdését. Kemény Dénes szerint talán szerencsésebb lett volna, ha Marco Rossi csapata a csoportkör második fordulójában Skóciával találkozik. Ebben az esetben 80 százalék esélyt adott volna a magyar győzelemre. A Magyar Vízilabda Szövetség volt elnöke hozzátette:

a pontszerzés vagy egy esetleges szűk győzelem nagy bravúr lenne a házigazda ellen.

Bár Szoboszlai Dominik sok kritikát kapott az elmúlt hónapokban nyújtott teljesítménye miatt, Kemény Dénes szerint „nincs direkt összefüggés” a klubszezon és a válogatottban való szereplés között. Figyelmeztetett, hogy nagyon nehéz folyamatosan magas szinten futballozni. Abban egyetért, hogy Szoboszlai Dominik tavasszal már nem játszott kiemelkedően a Liverpoolban, aminek az lett a következménye, hogy kevesebb játéklehetőséget kapott. Ugyanakkor szerinte ennek nincs semmilyen hatása a válogatottbeli játékára. Úgy látja, erős bizonyítási vágy van benne. Mint mondta, a Svájc elleni meccs rosszul sikerült, nem lehet egy vagy két játékos nyakába varrni a vereséget, csapatszintű problémák voltak.

„Ha az egész csapat halványabban játszik, Szoboszlai Dominiknek sincs könnyű dolga. Egy fantasztikus tehetségről beszélünk, benne van bármikor egy kiemelkedő mérkőzés, egy nagyszerű teljesítmény, akár a mai magyar–németen is” – jegyezte meg Kemény Dénes.

A többi nagy csapat esélyeivel kapcsolatban azt mondta, a spanyolok is meggyőzőek voltak a horvátok ellen, de nekik is lehet még rosszabb meccsük, ráadásul csütörtökön éppen az olaszok ellen játszanak rangadót. Emlékeztetett, hogy az argentin válogatott a Szaúd-Arábia elleni kínos verséggel kezdte a 2022-es katari vb-t, majd belelendültek Lionel Messiék, és megnyerték a tornát. Kemény Dénes elmondta: a németországi Eb-n most még teljesen nyílt a verseny, sokan odaérhetnek a végső szakaszba, talán a csoportkör végén tisztulhat le valamennyire a kép azzal kapcsolatban, hogy mely csapatok vannak a legjobb formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×