eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Budapest, 2024. május 6.Schmidt Ádám sportért fefelős államtitkár beszédet mond a magyar olimpiai és paralimpiai csapat emlékérme- és bélyegkibocsátással egybekötött divatbemutatóján a Várkert Bazárban 2024. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Schmidt Ádám: átalakul a klubok állami támogatása, jönnek a regisztrált sportolók

Jövőre átalakul a hazai sportegyesületek állami támogatási rendszere, és fontos szempont lesz, hogy a klubok hány szabadidejében sportoló ember mozgását segítik – mondta az InfoRádióban a sportért felelős államtitkár. Schmidt Ádám arról is beszélt, hogy fejleszteni szeretnék a Nemzeti Sportinformációs Rendszert.

A sportért felelős államtitkár fontosnak tartja, hogy a hazai sportegyesületek „nyissák ki a kapuikat”, hogy ne csak a versenyengedéllyel rendelkező sportolók, hanem bizonyos feltételrendszer mellett a hozzátartozóik, ismerőseik is használhassák a klubok különböző sportlétesítményeit. Schmidt Ádám az InfoRádióban elmondta: a 2025-től megújuló állami támogatási szisztéma egy rendkívül összetett és sok panelből álló indikátorrendszer lesz, amelyben külön figyeli és méri majd a sportállamtitkárság, hogy az egyesületek milyen aktivitást végeznek annak érdekében, hogy minél több szabadidejében sportoló embert szólítsanak meg.

„Célunk, hogy minél több ember életének része legyen a rendszeres testmozgás”

– jegyezte meg a politikus.

Ezzel párhuzamosan a tervek szerint 2025 januárjától megújult formában folytatja működését a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR), amely megkönnyíti az állami sportirányítás munkáját, a döntés-előkészítést, teljes körűen támogatja a sportadminisztrációt, illetve az adatbázisnak köszönhetően bárki információhoz juthat a különböző sportolási lehetőségekről.

Schmidt Ádám kiemelte: a sporttörvény és az NSR módosításával már nemcsak a versenyengedéllyel rendelkező igazolt, hanem a regisztrált sportolók is bekerülnek a rendszerbe. Mint fogalmazott, a sportállamtitkárságnak minden olyan emberre „szüksége van”, aki szeret mozogni, sportolni, és ezzel a változtatással tudni fognak róluk.

„A regisztrált sportolói jogcím egy sokkal nagyobb halmaz, melynek tagjai lesznek azok a sportolók is, akiknek sosem lesz a birtokukban versenyengedély,

viszont rendszeresen, immár igazolt módon sportolhatnak” – magyarázta az államtitkár.

Hozzátette: 2025 januárjától az egyesületi támogatások elbírálásnál az államtitkárság figyelembe fogja venni azt is, hogy ezen a téren milyen erőfeszítéseket tesznek a klubok.

Mivel más lehetőségei vannak egy vidéki kis sportegyesületnek, mint egy nagy hagyományokkal és komoly, kiépített infrastruktúrával rendelkező fővárosi topklubnak, a támogatások megítélésénél figyelembe veszik majd a körülményeket, a rendelkezésre álló forrásokat, illetve bázist, eszközrendszert. Schmidt Ádám elmondta: a nyolc kiemelt fővárosi sportszervezet külön programba kerül, mint ahogy közel harminc kiemelt vidéki egyesület is külön kategóriába kap besorolást.

A Hiszek Benned Sport Programot pedig többek közt abból a célból hozták létre, hogy azok a klubok is részesülhessenek állami támogatásban, melyek egyik említett kategóriába sem férnek be. „Természetesen nem ugyanazon a szemüvegen keresztül vizsgáljuk a legkisebb Nógrád vármegyei vagy határ menti sportszervezetek működését és lehetséges támogatását, mint a fővárosiakét. Többek közt azért is állítottunk fel egy nagyon sok részből álló indikátorrendszert, hogy reális képet tudjunk kialakítani a támogatások kapcsán” – összegzett a sportért felelős államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×