eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa a Hétköznapi Hős eseménysorozatról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 27-én. A Hétköznapi Hős program január óta 37 eseményen több mint 150 ezer embernek biztosított kedvezményes jegyvásárlást az augusztus 19-én kezdődő világbajnokságra.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Schmidt Ádám az Arénában: csökken a Nemzeti Akadémiai Program támogatása, a célok is megváltoznak

Új rendszerben kapták idén a sportági szakszövetségek az állami támogatást, maguk határozták meg a célokat, és ezek teljesülését figyelembe vette az sportvezetés a 2024-es évre is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Arról is beszélt, hogy az állami elvárások a versenyzőkkel szemben meddig terjednek. Szóba került az is, hogy átalakul a Nemzeti Akadémiai Rendszer, a legnagyobb változások labdarúgásban, kézilabdában és kosárlabdában lesznek. A változások nemcsak a finanszírozást, hanem a célokat is érintik.

Minden sportoló hozzáállásában szerepet játszik a családi neveltetés, a közeg, amelyben sportol, a szakemberek hozzáállása, és mindenkinek van saját jelleme; a sportolóknak Schmidt Ádám szerint a magyar állam erőn felül biztosít mindent, "ezért cserébe - az ember azt gondolja, hogy - alap elvárás, hogy végzik a napi tevékenységüket és a maximumra törekedjenek".

A sportért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette, minden együttműködésben alap, hogy ha az egyik fél biztosít valamit, akkor elvárásai lehetnek a másik felé, de a másik félnek maga felé is kell, hogy elvárásai legyenek.

Arra is reagált, ha egy sportoló nem jár le az edzésekre, edzőjével nem kommunikál, és ezen az olimpiai eredményesség, az ország presztízse is múlhat.

"Nincs erre ráhatásunk, hiszen az adott sportoló, legyen szó bárkiről is, egy sportszervezet tagja, ahol őt szerződéses jogviszony köti, a sportszervezet pedig az adott sportági szakszövetség tagja. Ez az ő ügyük. Ha minket megkeres ilyen kérdéssel egy sportszakember, nyitott kapukat dönget, mi a támogatások biztosításán túl is megteszünk mindent, hogy a felmerülő akadályok szűnjenek meg, de ennél nagyobb ráhatásunk nincsen. Egyes emberekről beszélünk, olyanokról, akiknek saját döntési kompetenciájuk van, mindenki a saját életéért és munkásságáért tartozik felelősséggel és elszámolni valóval. Ebből adódóan én távol tartom magam attól, hogy bárki feje fölött pálcát törjek, mindenkinek egyéni története van."

Hogy szokták-e őt arra kérni, hogy beszéljen egy sportolóval, edzővel egy kérdés megoldásáért, de ez is sportolófüggő szerinte, és hozzá sem sportállamtitkárként fordulnak, hanem emberként, barátként.

Új szellemű Nemzeti Akadémiai Program

Beszélt az államilag kiemelt, 2020. január 1-jével indult Nemzeti Akadémiai Program sorsáról is.

"10 labdarúgó-szervezetet érintett, 6 kézilabdát és 4 kosárlabdát. A röplabda később indult, és az egyéni sportolói akadémiák is később. Ahol lejárt a négyéves ciklus, ott a háttérintézményünk - a Nemzeti Sportügynökségben dolgozó divízió Baji Balázs vezetésével - a kollégák részletes kutatómunkát végeztek, felmérték a szakmai munkát, az akadémiák teljes felépítését, működését, a szakembergárda és a sportolók számát, helyzetüket, és az elmúlt 4 év eredményességét is. Azért itt vannak megkérdőjelezhetetlen adatok. A sportágankénti módszertani központok közül a labdarúgásé már beköltözött a Nemzeti Sportügynökséghez, az ő segítségükkel a labdarúgás állapotát már sikerült feltérképezni. A Nemzeti Akadémiai Program teljes támogatási rendszerének keretét érdemben csökkentettük, jelentősen át is fogjuk alakítani a programot január 1-jével, megváltoznak a célok is. Ettől függ majd, hogy ők milyen formában jutnak hozzá a támogatásokhoz" - részletezte Schmidt Ádám.

Fociban, kézilabdában, kosárlabdában elvárás, hogy célorientáltan működjenek az akadémiák.

"Az a cél a mi sportszakmai felfogásunk szerint, hogy az akadémiák neveljék ki azokat a fiatal sportolókat, akik az adott sportág legmagasabb osztályában helyt tudnak állni. Ebből következik, hogy ha az ő fejlődési útjuk sérüléssel vagy egyéb tényezővel nem lesz terhelve, akkor eljuthatnak az adott sportág nemzetközi bajnokságaiba, erősítve az adott sportág nemzeti válogatottját. Ezért tehát azt kértük, hogy a támogatás egy részét miután megkapták működési támogatásként, a fennmaradó részt a produktivitási mutató alapján kapják meg. Az elsődleges vizsgálati szempont, hogy hány játékost tudtak beépíteni az első csapatba, hány saját nevelésű játékosuk van, akik a legmagasabb osztályú bajnokságban tudnak szerepelni, érdemi játékidőben. Ez lesz a fő feladat, ebben kértünk együttműködést" húzta alá az Arénában Schmidt Ádám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×