eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Doha, 2024. február 16. A magyar csapat tagjainak magyaráznak Mihók Attila és Cseh Sándor (j-b) szövetségi kapitányok a női vízilabdatorna döntőjében játszott Amerikai Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Cseh Sándor: nyugodtan túlhajthatják a klubedzők a válogatott játékosokat tavasszal

Nem érdemes visszafogniuk magukat a magyar női vízilabda-válogatott játékosainak a tavaszi klubszezonban, mert a párizsi olimpia előtt lesz majd elég idejük pihenni, majd újra formába lendülni – mondta az InfoRádióban a nemzeti csapat társ szövetségi kapitánya. Cseh Sándor arról is beszélt, hogy a januári Eb-tapasztalatok helyes összegzése nagyon sokat segített a világbajnoki ezüstéremig vezető úton.

A magyar női vízilabda-válogatott a januári, eindhoveni Európa-bajnokságon a csalódást keltő ötödik helyen zárt, alig egy hónappal később, a dohai vb-n viszont kiköszörülte a csorbát, hiszen ezüstérmes lett és olimpiai kvótát szerzett Mihók Attila és Cseh Sándor együttese Katarban.

Cseh Sándor azt mondta az InfoRádióban, sok újdonság nem érte őket a világbajnokságon. Mint fogalmazott, a dohai torna előtt a játékosok és a szakmai stáb tagjai egyaránt egyetértettek abban, hogy a hollandiai kontinenstornához képest „legalább két-három góllal jobbak”. Szerinte ez a vb-n be is bizonyosodott, ezt adták vissza az eredmények is.

A mostani időszak jelentős részét a mérkőzések visszanézésével, kielemzésével töltik a stábtagok. A társ szövetségi kapitány hozzátette: elkezdték szervezni az edzőtáborokat, az összetartásokat.

Szeretnék, ha minél előbb összeállna az olimpia előtti nyolc hét felkészülési programja.

A válogatott kerettagok visszatértek a klubjaikhoz, de ez nem jelenti azt, hogy Mihók Attila és Cseh Sándor teljesen elengedte volna a kezüket. Folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, tanácsokat adnak nekik és megosztják velük az észrevételeiket a következő két hónapot illetően, mert fizikálisan, technikailag és taktikailag is tartaniuk kell a stabilitást egészen az ötkarikás játékok kezdetéig.

Cseh Sándor úgy véli, a rendkívül sűrű program ellenére nem lesz gond a játékosok nyári formaidőzítésével, és attól sem tart, hogy túlhajszolt állapotban érkeznének majd meg a klubidény után a válogatott edzőtáborba. Mint mondta,

a klubedzők „nyugodtan túlhajthatják” a játékosokat a következő hónapokban,

szerinte nem is lehet más a céljuk, minthogy a lehető legjobb formába hozzák őket a bajnokság legfontosabb szakaszára. Ugyanakkor megjegyezte: „annyi mozgásteret hagyni kell” a játékosoknak, hogy a klubkötelezettségeik mellett „további akár öt-tíz százalékot” az egyéni munkára, felkészülésre is szánhassanak. A szakember szerint

nagyon fontos, hogy külön is gyakoroljanak a játékosok, mert lehet, hogy ezen múlik majd az olimpiai csapatba való bekerülés, illetve a sikeres párizsi szereplés.

Cseh Sándor elmondta: a következő hónapokban inkább „csak ajánlásokat tudnak adni” a játékosoknak, esetleg egy-egy rövidebb edzőtábort tudnak majd beiktatni a versenynaptárba, így akár „edzésen, akár elméletben vissza lehetne emlékezni az elmúlt időszakra”. Úgy gondolja, van bőven idő az olimpiáig. Megítélése szerint az a kulcs, hogy a kerettagok májusra megfelelő fizikális állapotba kerüljenek, mert akkor még a közvetlen olimpiai felkészülés előtt lesz idő arra, hogy mentálisan és szellemileg egy kicsit felfrissüljenek egy rövidebb pihenő alatt. A szakember szerint erre tíz nap vagy két hét elegendő idő.

Az ötkarikás játékok előtti nyolc hetes edzőtábor során a játékelemek csiszolásán és a mentális felkészítésen lesz a hangsúly. Addig azonban Cseh Sándor szerint fizikálisan is erősödniük kell a játékosoknak, valamint bízik benne, hogy a klubmeccseken is „kijátsszák magukból a maximumot”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×