eur:
389.76
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook/waterpolo.hu

Varga Zsolt: nagy teher nélkül játszhatunk Dohában, amiből egy igazán szép eredmény is kisülhet

A legnagyobb potenciállal rendelkező játékosok kerültek be a magyar férfi vízilabda-válogatott vb-keretébe – mondta az InfoRádióban a szövetségi kapitány. Varga Zsolt hozzátette: számára az a legfontosabb, hogy az olimpiai felkészülés szempontjából hasznosan teljen a következő két hét Katarban, de természetesen azzal a céllal vágnak neki a tornának, hogy megvédjék a címüket.

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai pénteken utaztak el a dohai világbajnokságra. Varga Zsolt csapata hétfőn a románok ellen játssza első csoportmérkőzését, február 7-én következik az olaszok elleni rangadó, majd 9-én a kazahok ellen ugranak vízbe Varga Dénesék. A csoportelső automatikusan bejut a negyeddöntőbe, míg a második helyezett a papírforma alapján a szerb–montenegrói–amerikai hármas egyikével játszhat a legjobb nyolc közé jutásért.

A tavalyi vb-aranyérmesek közül tizenketten ezúttal is helyet kaptak a tizenöt tagú utazó magyar keretben, míg Bányai Márk, Kovács Péter és Tátrai Dávid élete első felnőtt világbajnokságára készül.

Varga Zsolt még az elutazás előtt azt mondta az InfoRádióban, nem volt könnyű helyzetben a vb-csapat kijelölésekor, de az elmúlt hetekben kirajzolódott a fejében, milyen irányba kell haladniuk, és ennek megfelelően nevezte meg azt a tizenöt játékost, akikkel véleménye szerint sikeres lehet a válogatott Dohában. Természetesen döntő szempont volt az, hogy a számításba vehető játékosok közül kik vannak jelenleg a legjobb formában. A szövetségi kapitány hozzátette: segítőivel mindig az összképet nézik, kizárólag a leadott teljesítmény volt a mérvadó a kerethirdetésnél. Mint fogalmazott, szerinte

„a legnagyobb potenciállal rendelkező játékosok” kerültek be az utazó csapatba.

A szakember elárulta: a csapatkijelöléseket általában két külön egyeztetés keretében tartja. Először azokkal beszélget, akik nem utaznak, majd azokkal a játékosokkal, akikre számít az adott tornán. Mint mondta, nincs könnyű helyzetben ilyenkor, hiszen mindig reménykedő tekinteteket lát, amikor a játékosai szemébe néz, de olykor meg kell hozni fájdalmas döntéseket is, nem lehet mindenki ott a bő keretből az éppen aktuális világeseményen. Varga Zsolt úgy véli, mindig az a korrekt hozzáállás, ha elmondja a kimaradó játékosoknak, miért nem rájuk esett a választása, mert ebből tanulhatnak, és

akár ösztönzőleg is hathat rájuk, hogy egy következő összetartáson még jobban teljesítsenek.

A kerethirdetések alkalmával mindig elmondja a következő időszakra vonatkozó legfőbb terveket, célokat, szereti, ha mindenki számára tiszta, mit kell elérni, mi az elvárás.

Varga Zsolt nem akarta megnevezni azokat a játékosokat, akiknek a mostani kihagyása különösen nehéz volt számára. Erre egy folyamatként tekint, amin át kell esni – még ha fájdalmas is olykor. A világbajnok Hárai Balázs ott volt a januári, horvátországi Eb-n, Dohába viszont nem tarthat a csapattal a szövetségi kapitány döntése értelmében. Vele kapcsolatban azt mondta Varga Zsolt, az elmúlt időszakban betegség és kisebb sérülés is hátráltatta, ami főleg a kontinenstornát követően látszódott meg az edzésmunkáján. Hozzátette: kész terve van a vb-re, amiben most nem kap szerepet Hárai Balázs, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne kapná meg újra a lehetőséget a bizonyításra.

A szakvezető kiemelte: minden kerettag – köztük azok is, akik nem lehetnek ott Katarban – becsületesen készült, hajtott az elmúlt hetekben, „szívüket-lelküket beletették a vízbe”, ezért is volt nagyon nehéz számára az a pillanat, amikor közölnie kellett az érintettekkel, hogy nem utazhatnak.

Első a csapategység

Varga Zsolt azt mondta, embert próbáló feladat egy évben két nagy tornán, először egy vb-n, majd néhány hónappal később az olimpián is csúcsformát nyújtani, de vannak olyan válogatottak is a mezőnyben, melyeknek – az év elejei Eb-t is számításba véve – háromszor kellene ezt hozniuk.

„Ez egy nehéz és egyben új feladat mindenki számára, hiszen ilyen még nem volt soha”

– fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy a vb a horvátországi Eb-hez hasonlóan olimpiai kvalifikációs torna, több válogatott is nagyon komolyan veszi ezeket a világeseményeket, mert a párizsi szereplés múlhat azon, ha nem jól teljesítenek, rosszabb helyezést érnek el. „Ilyen értelemben rajtunk nem lesz teher Dohában. Nem kell azzal külön foglalkoznunk, hogy még a kvalifikáció is a nyakunkban lóg, hála Istennek ettől a súlytól megszabadultunk tavaly Fukuokában” – magyarázta a szövetségi kapitány.

Varga Zsolt végül elmondta: plusz energiákat szabadíthat fel, hogy nekik a dohai vb-n csak a játékra kell koncentrálniuk. Fontosnak tartja, hogy meglegyen a csapategység és az olimpiai felkészülés szempontjából hasznosan teljen a következő két hét. A legfőbb cél a sikeres párizsi szereplés, de a szakember hozzátette: „mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük a dohai világbajnokságot”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×