eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (k) a férfi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 14-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Varga Zsolt vízilabda-kapitány: a sikeres Eb után nem nehezebb, hanem könnyebb lett a csapatkijelölés

Játékban felülmúlta a szövetségi kapitány várakozásait a fiatal magyar férfi vízilabda-válogatott a zágrábi Európa-bajnokságon, amelyen negyedik lett. Varga Zsolt az InfoRádióban arról is beszélt, hogy az idősebb klasszisoknak szükségük volt a pihenésre a világbajnokság és az olimpia előtt. Szerinte "szintet léptek" a fiatalok, akik a jövő ígéreteiként éles helyzetben mutatták meg magukat, nem is akárhogyan.

Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a junior-világbajnok válogatott gerincéből állította össze a zágrábi felnőtt Európa-bajnokságon szereplő nemzeti együttest, így éles helyzetben próbálhatott ki a felnőttválogatott ajtaján dörömbölő ifjakat. A próba jól sikerült, a csoportjában Görögországot és Olaszországot is megelőzve elsőként lépett tovább, az elődöntőbe jutásért pedig Szerbián jutott túl, a bronzmeccsen az olaszoktól elszenvedett vereség után végül negyedik lett a csapat.

"Nyilván voltak olyan gondolataim, hogy a kísérlet azért elsülhet másképpen is, erre is volt forgatókönyv. De

volt egy olyan érzésem, hogy mérkőzésről mérkőzésre fogunk fejlődni.

Hogy ilyen extrát tudtunk hozni a csoportkörben, az tényleg rendkívüli teljesítmény volt, mert nemcsak megvertük az olaszokat, hanem öt góllal vertük meg őket, ami nagy bravúr volt, ezzel kerültünk be rögtön a nyolcba" - idézte fel a szövetségi kapitány az InfoRádióban.

Szerbiát is az egyik legjobb csapatnak tartja a világon, az ő kiejtésüket is extra bravúrnak nevezte.

"Ez a két meccs volt, ahol ténylegesen a legjobban játszottunk. Nagyon örülök neki, hogy az a munka, amit beletettünk az elmúlt időszakban szeptembertől kezdve, végül is ténylegesen meg tudott mutatkozni. Ügyesek voltak a játékosok, jól felvállalták a helyzetet, a felelősséget, óriási szívvel és tűzzel elértük ezt az eredményt" – fejtette ki.

Kockázat márpedig nem kevés volt, mivel a görögök kivételével minden válogatott olimpiai kvótáért is harcolt, ami a magyar válogatottnak már viszont zsebben van.

"És még a görögök is fullos kerettel jöttek, persze mindenkinek megvan a stratégiája, hogy hogyan megy végig ezen a mostani időszakon. Mindenki, így mi is ezen gondolkodtunk, hogy hogyan próbáljuk meg az Eb-t, utána a vb-t, a mi stratégiánk ez volt, hogy külön célokkal, feladatokkal vágjunk neki az Európa-bajnokságnak, azt gondolom, sok tekintetben sikerült is jól teljesíteni,

sok tekintetben még túl is nőtt egy-két játékos, egy-két pillanat az elvárásokon. De az egész folyamat vége az olimpia"

– mutatott rá Varga Zsolt.

Arra, hogy az idősebb klasszisoknak muszáj volt-e most pihenniük, határozott igennel felelt annak fényében, hogy két héttel később már világbajnokság van, ráadásul olimpiai évben.

"Mivel ilyen közel van egymáshoz két világverseny, önmagunknak is

problémát okozunk azzal, ha végigégetjük a játékosokat,

mert február végére fizikálisan leégett játékosok fognak visszamenni a klubjukba, ami abban a pillanatban nem nekünk fog gondot jelenteni, de aztán vissza is fognak jönni a válogatottba, még jobban leégve. Az viszont már nekünk fog problémát jelenteni" – ecsetelte a szövetségi kapitány, aki tavaly még az FTC edzője is volt a kapitánykodás mellett.

Azért a fukuokai világbajnok csapatból hatan így is szerepeltek a mostani Eb-csapatban, de szinte csak a nagyon fiatalok közül, az ő feladatuk az volt, hogy "felelősségben előrébb lépjenek egyet".

Varga Zsolt nem akart kiemelni név szerint senkit, de elégedett volt "a lendülettel és a hangulattal, az érzéssel, amivel a játékosok végig játszottak". A gólokat és a védekezést tekintve is fejlődtek, de sokat léptek előre a kapitány szerint a centerek és a kapusok is. "A csapatteljesítmény volt az, amire a leginkább büszke voltam" – szögezte le.

A dohai világbajnoksággal kapcsolatos várakozásairól szűkszavúan beszélt, mert csak akkor értékelné igazán a folyamat egészét, "ha véget ér a nyár" az olimpiával. "Ebben a pillanatban azt gondolom, hogy az Eb betöltötte a küldetését, meg fogjuk látni később" – tette hozzá.

A dohai világbajnokságra címvédőként utazik a csapat, ahol cél lesz a végső győzelem, "de fontos alcélok vannak" ezen kívül is.

A válogatást tekintve az ember azt gondolná, nehezebb lett a dolga a válogatást tekintve, hogy ennyi fiatal jelentkezik a világbajnok csapatba akár kiegészítő, akár kulcsemberként, de Varga Zsolt másként tekint erre.

"Könnyebb lett. Ez a szereplés segíti a döntéseket, olyan helyzetet teremt, hogy

ha bárkivel bármi történne, könnyebb kivenni egy elemet és berakni egy másikat, akinek már van legalább egy világversennyi tapasztalata, ahol jól is működött.

Viszont most még a dohai vb-keret sincs meg teljesen, valamennyire képlékeny" – utalt a válogatottnál uralkodó éles versenyhelyzetre az InfoRádióban Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×