eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Magyar Vízilabda Szövetség

Varga Zsolt most lezárta a vb-ünneplést, és valami másra készül

A vízilabda-válogatott szakvezetője azt mondta az InfoRádióban, nagy megtiszteltetés, hogy immár szövetségi kapitányként is ott van a neve a Hajós uszoda aulájában. Beszélt arról is, hogy a jövő heti nemzetközi felkészülési tornán főként azok a fiatalok játszanak majd a válogatottban, akikre a januári Eb-n is komoly szerep vár, több rutinos játékos pedig itthon készül, és várhatóan pihen a kontinensbajnokság ideje alatt.

Ünnepélyes keretek között felavatták a júliusi, fukuokai vizes világbajnokságon aranyérmes férfi vízilabda-válogatott márványtábláját. A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában az úszók, vízilabdázók és öttusázók olimpiai és világbajnokainak neve olvasható az előtérben. Ide került most fel a Japánban vb-győztes 15 játékos neve, valamint Varga Zsolt szövetségi kapitányé, akié korábbról olimpiai bajnokként is megtalálható volt a létesítmény aulájában.

A szakvezető azt mondta az InfoRádióban, nagy megtiszteltetés, hogy immár szövetségi kapitányként is feltüntették a nevét az ikonikus táblákon. Kiemelte, hogy mindazok, akik hasonló elismerésben részesültek, megfordultak a Hajós uszodában, amely „egy történelmi hely” az olimpiai és világbajnokok számára. „Úgy gondolok erre a napra, mint egy ünnepre. Ez egy záróünnep. Egyszer ugyanis el kell jönnie egy pontnak, amikor lezárjuk azt a folyamatot, amiben benne vagyunk. Majdnem fél évünk volt arra, hogy a nyári vb felejthetetlen mámorát, pillanatait megélhessük” – fogalmazott Varga Zsolt.

A kapitány szerint innentől fogva már belül, a szívükben kell továbbvinniük és ápolniuk a fukuokai élményeket. Az emlékek örökre megmaradnak, viszont lesz bőven feladatuk a következő időszakban, így már azokra szeretnének koncentrálni, mert "a múltból nem lehet megélni, újra és újra bizonyítani kell".

Megterhelő időszak jön, bizonyíthatnak a fiatalok is

Varga Zsolt az Európa-bajnoki felkészülésről és a jövő heti, budapesti nemzetközi torna szerepéről is beszélt. A magyar válogatott hétfőtől csütörtökig sorrendben a spanyolokkal, a románokkal, a szerbekkel és a németekkel játszik a Komjádi uszodában. A szövetségi kapitány szerint most az a legfontosabb, hogy a következő év nagy tornái előtt hivatalos mérkőzéseket játszhatnak, és a felkészülési torna komoly erőfelmérő is lesz egyben, hiszen erős válogatottak érkeznek Budapestre.

A szakvezető szerint ráadásul a korábbi világversenyeken azok a válogatottak is megnehezítették a nagyok dolgát, amelyeket sokan kis csapatokként bélyegeztek meg, vagyis egyetlen ellenféllel szemben sem lehet már biztosra menni. Kiemelte, hogy

a budapesti torna meccseinek nagy részén főként azoknak a játékosoknak szeretne lehetőséget adni, akikre komoly szerep hárulhat majd a januári Európa-bajnokságon is.

Ugyanakkor megjegyezte, tervei szerint a nemzetközi tornán lesz majd egy olyan meccs is, melyen inkább az idősebbek, a tapasztaltabb játékosok szerepelnek, de természetesen a felkészülés során minden kerettag megkapja a lehetőséget a bizonyításra. Varga Zsolt reméli, hogy a jövő héten tisztázódik minden kérdés a keretet illetően, kíváncsian várja, ki milyen formában van. Hozzátette: most az a leglényegesebb, hogy a csapat újra együtt van és elkezdhetnek dolgozni, csiszolni néhány játékelemen.

A szövetségi kapitány jelezte, az Eb-keretben több olyan játékos is helyet kap, aki tagja volt a júniusban világbajnokságot nyert junior válogatottnak, tehát a kontinenstornán egy fiatalabb csapattal vesznek részt. Azt szeretné, hogy tapasztalják meg a fiatalabbak is, mit jelent egy felnőtt világverseny terhelése. Varga Zsolt ugyanakkor a 2024-es év további részében valamennyi fukuokai aranyérmesre számít, így Német Tonira is, aki vállműtétje után jelenleg a rehabilitációt végzi, de ha minden jól megy, a februári, dohai vb-re már bevethető állapotban lesz. Rajta kívül a tervek szerint Jansik Szilárd, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Vámos Márton, Varga Dénes, Zalánki Gergő és Vogel Soma is kihagyja az Eb-t.

Szokatlan módon egy hónapon belül Eb-t és vb-t rendeznek a jövő év elején, így igazán sűrű lesz a menetrend, éppen ezért Varga Zsolt kiemelte: az egyes tornákon részt vevő keretekre vonatkozóan még csak tervei vannak, „az élet bármikor produkálhat váratlan dolgokat”, így biztosat nem lehet mondani, az adott torna kezdete előtt derül ki, kik játszhatnak. A bő keret adott, a meghívott játékosok elkezdték a felkészülést,

mindenki előtt nyílt út van, hogy beverekedje magát a csapatba.

Az említett nyolc játékos idehaza készül a következő hetekben, hogy mindannyian a lehető legjobb formában kezdhessék meg a világbajnokságot, de Varga Zsolt jelezte: senkinek sincs bérelt helye a keretben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×