eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fukuoka, 2023. július 19.Zalánki Gergő a kispadon a férfi vízilabdatorna csoportkörének második fordulójában játszott Horvátország - Magyarország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 19-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Zalánki Gergő nem adja alább, jövőre is mindent meg akar nyerni

Jövőre is minél több aranyérem megszerzését tűzte ki célként a 2023-as év legjobb férfi vízilabdázója, Zalánki Gergő, aki klubcsapatával, az olasz Pro Reccóval minden sorozatot megnyert, a magyar válogatottal pedig világbajnoki címet ünnepelhetett Fukuokában.

A Total Waterpolo vízilabda szakportál szavazásán Zalánki Gergő lett az év férfi játékosa. A 28 esztendős pólós az olasz Pro Reccóval Bajnokok Ligáját, bajnoki címet és Olasz Kupát nyert idén, a magyar válogatottal pedig aranyérmes lett a Japánban rendezett világbajnokságon, utóbbi tornán ráadásul őt választották az MVP-nek. December 28-án az is kiderült, hogy bekerült a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége Év férfi sportolója-szavazásán. A budapesti Operaházban január 8-án tartandó gálán derül fény arra, hogy Zalánki Gergő, Kós Hubert vagy Szoboszlai Dominik kapja meg a díjat ebben a kategóriában.

Az már biztos, hogy Varga Zsolt szövetségi kapitány döntésének értelmében több más kulcsemberhez hasonlóan, Zalánki Gergő is kihagyja a januári, horvátországi Európa-bajnokságot, amelyen megfiatalított csapattal vesz részt a magyar válogatott. A februári dohai vb-n viszont már minden bizonnyal a Pro Recco klasszisa is ott lesz.

Ez az év Zalánkiról szólt

Zalánki Gergő azt mondta az InfoRádió Ötkarika című műsorában, hogy minden szempontból tökéletes évet zárt. Reméli, hasonló sikereket érhetnek el a közeljövőben is, ugyanakkor hozzátette: nagyon nehéz lesz tartani ezt a szintet. Mint fogalmazott, nap mint nap sokat kell dolgoznia azért, hogy tudjon még fejlődni, jobbá válni.

A BL-győzelem és a világbajnokság megnyerése is sokáig emlékezetes marad számára ebből az évből, de

a fukuokai tornán elért óriási siker a legkedvesebb a szívének a 2023-as esztendőre visszatekintve.

Úgy véli, karrierje további részében talán több esélye lesz újabb BL-címe(ke)t nyerni, mint világbajnokságot, ezért tekinti igazán nagy sikernek az idei vb-szereplést, amely hatalmas fordulatokkal, drámai eseményekkel, nagy feltámadásokkal volt teletűzdelve.

Nagyon intenzív lesz a következő hét-nyolc hónap a vízilabdázók számára, hiszen három világtorna mellett ebben az időszakban játsszák a klubszezon legfontosabb mérkőzéseit is. Éppen emiatt jön jól, hogy néhány világklasszis pihenhet egy kicsit a következő napokban, nekik nem kell elutazniuk az Európa-bajnokságra. Zalánki Gergő a Pro Reccóra váró feladatokkal kapcsolatban azt mondta, nehéz dolguk lesz a Bajnokok Ligájában, ugyanis több csapat – köztük a Ferencváros – is esélyes a végső győzelemre.

Különösebben nem foglalkoztatja az, hogy a legrangosabb európai kupasorozatban akár válogatott csapattársak ellen is játszhat majd a következő időszakban, mert mindig a saját klubjára koncentrál. Kiemelte, hogy eddig mindig túljutottak az FTC-n, amikor összekerültek a magyar csapattal a Final Eightben. „Annyira nem izgat, ki ellen játszunk. Talán a meccsek előtt van bennem ilyenkor egy kis izgalom, de amikor elkezdődik a mérkőzés, akkor már csak magamra és a csapatomra figyelek. A lényeg, hogy bárki jön velünk szembe, le akarjuk győzni, csak a végső győzelem érdekel minden sorozatban.

Ha másodikak vagyunk, az éppen ugyanakkora bukás, mintha be se jutnánk a Final Fourba”

– fejtegette az olimpiai bronzérmes.

A legfontosabb mérkőzések a szezon utolsó három hónapjában lesznek, akkora kell időzíteni a csúcsformát. Zalánki Gergő jövőre is meg szeretné nyerni a bajnokságot, az Olasz Kupát és a Bajnokok Ligáját is a Pro Reccóval, majd következik az év legfontosabb eseménye, az olimpiai torna. „Keménynek ígérkezik a 2024-es év első fele, lesz meló bőven egészen augusztusig” – taglalta.

Mindent felülír az olimpia

A magyar válogatott az idei világbajnoki sikerrel magasra tette a mércét, a játékosok természetesen szeretnének felállni a dobogó legfelső fokára a jövő évi ötkarikás játékokon is. Ugyanakkor Zalánki Gergő azt mondta, ha úgy alakulna, sokkal boldogabb lenne egy olimpiai ezüsttel, mint egy BL-ezüstéremmel, hiszen olimpiát csak négyévente rendeznek, és kijutni sem könnyű oda. Hangsúlyozta, hogy ez csak játék a gondolatokkal, Párizsban is az első helyet célozzák meg.

„Ha érmesek leszünk, már az is nagy siker lenne, de természetesen bajnokok akarunk lenni Párizsban, így állunk neki, másként nem is lehet” – tűzte ki a célt a világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×