eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: olvasói fotó
Nyitókép: olvasói fotó

Ma megteheti az utolsó lépést a 2024-es Eb felé a Rossi-csapat

Este hat órakor kezdődik Szófiában a magyar labdarúgó-válogatott utolsó előtti mérkőzése a 2024-as Eb selejtezőiben. A képlet egyszerű: ha egy pontot szerez a csapat a bolgárok ellen, biztosítja a helyét a jövő évi németországi torna 24-es mezőnyében. De mi van, ha nem szerez pontot?

Ha kikap az egyébként 2022 szeptembere óta veretlen nemzeti tizenegy, akkor még további két esélye marad az egyenes ágon kijutásra. Az első az egyedüli rivális, a montenegrói válogatott esti, podgoricai mérkőzése a litvánok ellen. A délszláv állam csapata – a magyarok botlása esetén – akkor tartja meg az esélyét a továbbjutásra, ha legyőzi a balti állam válogatottját. Ha nem nyer, a magyar válogatott esetleges veresége esetén is továbbjutó.

Ha a montenegróiak nyernek ma, a magyar csapat pedig kikap, a továbbjutás a vasárnap délutáni, szokatlan időpontban, délután három órakor kezdődő mérkőzésen dől el. Ott is elég egy pont a magyaroknak, az összképlet tehát úgy is felírható: csak akkor nem jut ki az Eb-re a csoportjából Marco Rossi válogatottja, ha a hátralévő két mérkőzésen nem szerez pontot, ellenben a montenegróiak hatot gyűjtenek.

A magyar csapat remélhetően túljutott a helyszínkijelölés jelentette mizérián, a stáb mindent megtett azért, hogy a fókusz azon legyen, hogy játszani kell, bármilyen hírek is érkeztek az elmúlt napokban Bulgáriából.

A selejtezősorozat egészét tekintve most a legtöbb a hiányzó, hiszen a már régebben sérült Schäfer Andráson és Kleinheisler Lászlón kívül Willi Orbán már októberben sem tudott játszani, majd azóta Varga Barnabás, Sallai Roland és Fiola Attila is megsérült. Ugyanakkor a csapat egyik értéke éppen az, hogy egy jól begyakorolt rendszert játszik, amelyet a korábban adott esetben kevesebb szerepet kapó játékosok is jól ismernek.

A magyar válogatott korábban négyszer jutott ki az Európa-bajnokságra, 1964-ben a franciák ellen a Népstadionban, 2015-ben a norvégok ellen a Groupama Arénában, 2020-ban az izlandiak ellen pedig a Puskás Arénában. Külföldön eddig egyszer vált biztossá a továbbjutás: 1972-ben, a románok elleni negyeddöntőben, amikor a budapesti, majd bukaresti döntetlent 2-1-es győzelem követte Belgrádban.

Szófia egyébként volt már fontos helyszín az Eb-kijutásban, hiszen 2020 októberében, a pótselejtezős szakaszban, amelyre a magyar csapat a Nemzetek Ligája-szereplése alapján szerzett jogot, a bolgár fővárosban elért 3-1-es győzelem jelentette a belépőt a kijutásról döntő, izlandiak elleni találkozóra.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×