eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A bronzérmes Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án.MTI/Illyés Tibor
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Halász Bence: nagyon jó érzés, hogy sok nehézségen átlendülve fel tudtam érni a csúcsra

Rendkívül nehéz évet zár Halász Bence, akinek nagy erőt ad, hogy még így is bronzérmet tudott szerezni az augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokságon. A kalapácsvető azt mondta az InfoRádióban, hogy számos probléma nehezítette a felkészülését, majd a vb után lebetegedett, így nyaralni sem tudott.

Halász Bence a világbajnokság után is megpróbált „benne maradni a mindennapi körforgásban”, ugyanis két hétig még versenyeken vett részt, de a vb-t követően már nem sikerült kiemelkedő eredményeket elérnie, nem tudta már hozni az ideális versenyállapotot és rendkívül hiányzott neki az a buzdítás, amit a budapesti világbajnokságon kapott a szurkolóktól.

Megnehezítette a helyzetét és komoly akadályt jelentett, hogy az idei utolsó versenyén már úgy szerepelt, hogy kezdődő tüdőgyulladása volt.

A betegség majdnem egy hónapig hátráltatta, nagyon legyengült.

„Most már kikavarodtam belőle, de nagyon nehéz volt talpra állni” – közölte a kétszeres világbajnoki bronzérmes kalapácsvető.

A Szombathelyi Dobó SE versenyzője már elkezdte a felkészülést a 2024-es évre, jelenleg előalapozást végez, hogy minél jobb erőben legyen, és már a párizsi olimpia lebeg a szemei előtt. Betegsége miatt nem is tudta magát igazán kipihenni, szeretett volna minél előbb meggyógyulni, ezért a nyaralás is elmaradt, otthon kúrálta magát.

Halász Bence még nem tudja, pontosan milyen lépésekből, állomásokból áll majd az olimpiai felkészülése, erről még egyeztet az edzői stábjával.

„Idén is bebizonyosodott, hogy világversenyre készülve az a kifizetődő, ha az edzésekre fókuszál az ember”

– fogalmazott a 26 éves atléta, aki 2023-ban is viszonylag kevés versenyen vett részt, melyek a vb kivételével „nem is igazán sikerültek jól”, de ezt így tervezték az edzőjével, sokkal inkább a tréningekre koncentráltak.

A junior világ- és Európa-bajnok kalapácsvető úgy véli, ezt a felkészülési metódust kell átültetni a következő évre is. A formaidőzítés szempontjából fontos tudni, hogy jövőre június elején, Rómában lesz az Európa-bajnokság, az olimpia kalapácsvető-versenyét pedig augusztus elején rendezik. Halász Bence nem érzi úgy, hogy nehézséget jelent az, hogy rövid időn belül két nagy nyári eseményre is fel kell készülnie. Emlékeztetett, hogy 2022-ben is hasonló volt a helyzet, amikor egy hónapon belül rendezték meg a eugene-i vb-t és a müncheni Eb-t. Előbbi versenyen ötödik, míg a kontinensbajnokságon ezüstérmes lett Halász Bence.

Külön kiemelte, sokat jelent neki, hogy egy olyan évben lett világbajnoki bronzérmes hazai közönség előtt, ami igazából elég rosszul alakult. „Nagyon jó érzés, hogy keményen küzdve, sok nehézségen átlendülve végül fel tudtam érni a csúcsra augusztusban, ami világbajnoki érmet jelentett.

Viszont el kell felejteni a siker mámorát, nem nem szabad a múltban élni, a következő célokra kell fókuszálni

– mondta.

Halász Bence arra a kérdésre most még nem tudott választ adni, hogy mekkora dobásokra lehet képes jövőre, de hisz abban, hogy túl tudja szárnyalni az idei teljesítményét. „Pillanatnyilag nagyon nehéz megmondani, hol eshet majd le a kalapács, ha minden jól megy. Szeretnék egyéni csúcsot elérni. Hogy ez mekkora dobás lesz és mire lesz elég, az a nagy kérdés” – fogalmazott céljaival kapcsolatban a kétszeres világbajnoki bronzérmes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×