eur:
389.66
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Budapest, 2023. augusztus 20.A győztes kanadai Ethan Katzberg, az ezüstérmes lengyel Wojciech Nowicki és a bronzérmes Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Atlétikai vb: a két magyar sikerember, Halász Bence és Krizsán Xénia is a közönséget dicséri

Hétvégén Halász Bence kalapácsvető révén megszületett az első magyar érem a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon, női hétpróbában pedig mindkét magyar induló az első tíz között zárt.

Halász Bence már az első kísérleténél 80,82 métert dobott, ami az idei legjobb eredménye. Ezzel az élre állt. Harmadik próbálkozásra 81,02 méteres egyéni csúcsot ért el, de ezt az eredményét később törölték. A második kísérlete érvénytelen volt. Negyedszer 80,59 métert produkált, míg az utolsó sorozatban kilépett a dobókörből.

A szombathelyi Dobó SE versenyzőjének edzője, Németh László a vb előtt azt nyilatkozta, akár a 82 méteres eredmény is benne lehet tanítványában. Ez nem jött össze a versenyen. A győztes a kanadai Ethan Katzberg lett 81,25 méterrel, ezüstérmesként pedig a lengyel Wojciech Nowicki zárt (81.02 méter).

Halász Bence nem értett egyet a versenybírókkal,

szerinte a harmadik sorozatban végrehajtott dobása is érvényes volt.

A 26 éves magyar sportoló tehát kissé csalódott volt, de összességében teljesítette a célját, remekül versenyzett és négy év után újra vb-3. lett. Tudott élni azzal, amilyen erőt adott neki a magyar közönség.

"Minden volt a mai versenyben, de összességében elégedett lehetek a végeredménnyel" – nyilatkozott a sajtótájékoztatón a 26 éves Halász Bence. Hozzátette, a május-júniusi időszak környékén nem gondolta volna, hogy ennyi 80 méteres dobást csinál a vb-döntőben. Megjegyezte, a 81,02 méteres dobása, amelyet utólag elvettek, szerinte érvényes volt, de a sorrenden nem változtatott volna.

"Ha tegnap azt mondják, hogy 80,82-vel zárok a döntőben, előre aláírta volna mindenki Szombathelyen" – fogalmazott a Dobó SE versenyzője. "Sajnálom, hogy nem lett egyéni csúcs, de nincs miért bánkódnom" – nyilatkozott. Kiemelte, a közönség szeretete, buzdítása hatalmas nyomást jelentett, de ma már magabiztosabb volt, mint a szombati selejtezőben.

"Az első nem igazán odatett dobás volt, hogy mégis ekkora lett, abban a közönség is benne van" – jegyezte meg.

Halász Bence elmondta, nagy elődök nyomán indult pályafutása, éveken keresztül felnézett Pars Krisztiánra, akivel együtt edzett. A döntő alatt is sokszor felidézte, hogy mit csinálna a londoni olimpiai bajnok.

Edzője, Németh Zsolt kiemelte, idén kétszer is olyan sérülése volt tanítványának, amit nehezen lehetett helyrehozni. "De a versenylónak mindig a derbi napján kell a legjobban futni" – tette hozzá. Hangsúlyozta, ha a bemelegítő dobásokat is figyelembe veszi, Halász Bence élete tíz legnagyobb dobásából hatot a mai napon mutatott be.

A női hétpróbázók kétnapos versenyében Krizsán Xénia a negyedik, míg Nemes Rita a tizedik helyen végzett. Előbbi szempontjából egészen a végéig izgalmas és hatalmas téttel bíró volt a megmérettetés, hiszen a záró szám, a 800 méteres síkfutás előtt 5499 ponttal a hetedik helyen állt és Krizsán lemaradása mindössze 89 pont volt a negyedik német Sophie Weissenberggel szemben. Az MTK többpróbázója 800 méteren összesítésben harmadik lett 2:08,93-mal, ezzel három helyet előrelépve végül negyeddiként zárt. Krizsán Xénia idei legjobbjával, 6479 ponttal fejezte be a versenyzést és

csak egyetlen ponttal maradt el az olimpiai indulást érő szinttől.

Ez sem szegte kedvét, nem volt különösebben bosszús, nagyon élvezte, hogy hazai közönség előtt versenyezhet.

"Rettentően boldog vagyok. Csak az érmesek szoktak tiszteletkört futni, de szerencsére itt a magyar közönség előtt most én is megtehettem. A közönség annyi erőt adott, annyi önbizalmat, hogy el sem tudom mondani. Nem is tudtam, hogy van ilyen. Így kellett volna kezdenem a pályafutásomat" – mondta Krizsán Xénia. – Nagyon nehéz volt a 800 előtt, nagyon izgultam és nagyon vártam, hogy vége legyen. Hiába jól megy nekem, de rettentően nagy erő kell ehhez, mert ez a legfájdalmasabb szám. Le kell sprintelni a két kört és az utolsó leheletig menni."

Szabó Dezső tanítványa a verseny második napjával maximálisan elégedett volt.

"Álmoskás voltam reggel, de

amikor a vastapsot megkaptam a közönségtől távolban az óriási erőt adott.

Ők segítettek a nagy ugráshoz. A gerelyhajításnak is nagyon örülök, bár a könyököm nagyon megfájdult, de ez most a legkevésbé érdekel" – foglalta össze a nap első két számát, majd büszkén emelte ki, hogy karrierje legjobb vb-eredményét produkálta, mivel Dohában nem indult, tavaly Eugene-ben pedig nem fejezte be versenyt, korábban pedig kétszer volt kilencedik. "Ez a negyedik hely két kilencedik után, a magyar közönség, a családom és a barátaim előtt most a mindent jelenti számomra."

Ugyancsak hétpróbában Nemes Rita befért a legjobb tízbe, 6232 pontot szerzett, ami nagyon szép teljesítmény, megdöntötte az eddigi egyéni rekordját. Ő is jól szerepelt 800 méteren, megnyerte a futamát 2:10.65-ös idővel, amellyel ötödik lett abban a versenyszámban.

"Nagyon jól éreztem magam, a nézők csodálatosak voltak. Úgy érzem, a versenyem is jó volt, bár azért maradt bennem némi hiányérzet – nyilatkozta a 33 éves többpróbázó. – Ilyenkor mindig kicsit felemásan érzi magát az ember, de azért egyéni csúcsot javítottam, úgyhogy nem lehetek elégedetlen és nem is vagyok az."
A hétpróbát a 2019-es, dohai győztes, a brit Katarina Johnson-Thompson nyerte meg 6740 ponttal, húsz ponttal megelőzve az amerikai Anna Hallt. A bronzérem a holland Anouk Vetteré (6501) lett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×