eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Facebook/BERLIN-MARATHON

Megdöntötték a női maratonfutás világcsúcsát, nem is kevéssel - videók

Az etióp Tigist Assefa jelentős mértékben, több mint két perccel megjavította a női maratonfutás világcsúcsát a vasárnap rendezett Berlin Marathonon.

A 29 éves futó 2:11:52 óra alatt ért célba a német fővárosban, ezzel nagyot javított a kenyai Brigid Kosgei által Chicagóban elért 2019-es rekordon, amely 2:14:04 óra volt.

Assefa tavaly is diadalmaskodott Berlinben, akkor 2:15:37 óra alatt ért célba. Ezúttal óriási, majdnem hatperces előnnyel győzött a másodikként záró kenyai Sheila Chepkirui (2:17:49 óra), valamint a harmadikként végző tanzániai Magdalena Shauri (2:19:46 ó) előtt.

Női világcsúcsot legutóbb 2001-ben futottak Berlinben, akkor a japán Takahasi Naoko nyert 2:19:46 órás idővel, mellyel ő volt az első, aki 2:20 óra alá vitte a klasszikus távon elért legjobb időt.

A férfiaknál a kenyai Eliud Kipchoge rekordot jelentő módon, ötödször diadalmaskodott Berlinben, de saját világcsúcsát nem tudta megjavítani, miután 2:02:42 óra alatt teljesítette a 42,195 kilométeres távot.

A 38 esztendős atléta mögött honfitársa, Vincent Kipkemoi végzett a második, míg az etiópiai Tadese Takele a harmadik helyen. Kipkemoi 2:03:13 óra, Takele pedig 2:03:24 óra alatt ért célba.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×