eur:
390.98
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook/Liverpool FC

Indul a nagy kaland, Szoboszlai Dominik ma bemutatkozhat a Premier League-ben

A Liverpool labdarúgócsapata vasárnap 17:30-tól a Chelsea otthonában kezdi meg szereplését az angol bajnokság új idényében. A magyar focirajongók már alig várják, hogy Anthony Taylor a szájába vegye a sípot és elkezdődjön a rangadó, ami igazi mérföldkő lehet Szoboszlai Dominik karrierjében.

A 2023/2024-es idény kezdetéig tíz magyar játszott a Premier League-ben (Kozma István, Gera Zoltán, Király Gábor, Torghelle Sándor, Priskin Tamás, Fülöp Márton, Halmosi Péter, Kurucz Péter, Bogdán Ádám, Buzsáky Ákos), ez a szám a most hétvégén elrajtolt szezonban kettővel nő, hiszen Szoboszlai Dominik a Liverpool, míg Kerkez Milos a Bournemouth játékosaként kezdi meg (szombaton bemutatkozott, csapata 1-1-et játszott) az új évadot.

A legtöbben a bajnoki cím fő esélyeseinek a Manchester Cityt és az előző idényben ezüstérmes Arsenalt tartják. Ha Pep Guardiola együttese révbe ér jövő májusban, akkor sorozatban negyedszer lehet első a világ legerősebbnek tartott bajnokságában. A magyar válogatott csapatkapitányának megszerzése és az elmúlt évek nagy sikerei miatt sok magyar szurkoló kérdezheti: a Liverpool miért nem számít favoritnak? Nos, a válasz meglepő helyről és személytől, éppen a Mersey-parti klub önkritikus holland védőjétől érkezett. Virgil van Dijk ugyanis azt nyilatkozta: megérti a drukkerek kétségeit és aggodalmát, figyelembe véve, hogy sok játékos, köztük a csapatkapitány és a helyettese is távozott a Liverpooltól, miközben viszonylag kevés érkezőt jelentettek be eddig. A 19-szeres angol bajnok új csapatkapitánya elismerte:

bár sokat birtokolták a labdát, mégis sok gólt kaptak a felkészülési meccseken.

A szakírók többsége szerint a mai, Chelsea elleni idénynyitón Jürgen Klopp Szoboszlai Dominikra és a világbajnok Alexis Mac Allisterre is kezdőként számít, ha már ennyi pénzt kiadtak értük. A magyar futballistát 70 millió, míg az argentin középpályást 42 millió euróért szerződtették. Szoboszlai egyébként nyári klubváltásával nemcsak minden idők legdrágább magyar futballistája lett, hanem elmondhatja magáról azt is, hogy ő a Liverpool történetének harmadik legdrágább igazolása.

Milyen esélyei vannak a magyar sztárnak a csapatba kerülésre és kik a legfőbb posztriválisai a középpályán? Ott, ahol a legtöbb változás történt a nyáron és a legnagyobb átalakítások lesznek. Vajon a sok újítással azonnal olajozottan fut majd a gépezet vagy kezdetben még csikorogni fognak a fogaskerekek? Az előző idényben a Pool védelme mellett a középpályássort is sok kritika érte olyan hibák miatt, melyekhez a korábbi években nem szoktak hozzá a szurkolók. A Liverpoolt nyáron elhagyta Jordan Henderson, Naby Keita, James Milner és Fabinho is. Az edzőmeccseket látva Jürgen Klopp Curtis Jonesnak adhatja meg a lehetőséget a hatos pozícióban. Ezen a poszton korábban főként Henderson és Fabinho szerepelt. Az sem kizárt, hogy ide igazolnak még valakit.

A hiányzó láncszem Roméo Lavia, a Southampton 19 éves belga védekező középpályása lehet,

aki 29 meccsen egy gólt szerzett a Premier League 2022/2023-as idényében és a hírek szerint nagyon kedveli a játékát Jürgen Klopp, aki vélhetően mindent bevet a vezetőségnél annak érdekében, hogy szerződtessék őt. Ami nem mellette szól, hogy még rutintalan, nincs sok PL-tapasztalata és eléggé sérülékeny is.

A már említett felkészülési meccseken Szoboszlaiék játéka még nem volt kellően kidolgozott, az intenzitás azonban nem hiányzott, labda nélkül is jól mozogtak.

A magyar játékos nagyon robbanékony volt, és úgy sprintelt rá az ellenfelek játékosaira, hogy ezzel zavarva tudta hozni őket.

Ha már korábban szóba kerültek az igazolásokra kiadott nagy összegek, figyelmeztető jel lehet a magyar labdarúgó számára, hogy Darwin Núnez tavaly nyáron 80 millióért érkezett a Liverpoolhoz, ő is megkapta a kellő játékperceket az elején, bízott benne Klopp, de amint visszafogottabban teljesített, kikerült a kezdőből, nem kivételezett vele a német szakember. Szoboszlai és Mac Allister várhatóan egyszerre lesznek a pályán, a magyar játékosra veszélyt a még csak 20 esztendős Harvey Elliott jelenthet, aki az elmúlt idényben 32 találkozón egyszer volt eredményes és két gólpasszt is kiosztott az angol élvonalban.

Az átigazolás bejelentésekor sokan határozottan azt állították, hogy Szoboszlai Dominik jobb oldali nyolcas lesz, de a nyári meccseken a vártnál sokkal kevesebbszer láthattuk őt ebben a pozícióban. Klopp sokkal inkább a bal oldalon nézte meg őt, míg Mac Allister a jobb oldalon játszott és elég jól tudott együttműködni Mohamed Szalahhal. Ez is azt mutatja, hogy a német menedzsernek volt a nyár elején egy alapelképzelése a középpályássorral kapcsolatban, amit később korrigált, cserélgette a játékosok pozícióját, szerepkörét és a látottaknak megfelelően nem derogált neki a változtatás.

Mac Allister vs. Szoboszlai

A Liverpool-drukkerek nagyon sokat várnak a Szoboszlai-Mac Allister kettőstől az előttünk álló szezonban, melyben a Liverpool hosszú idő után nem lesz érdekelt a Bajnokok Ligájában, csak az Európa-ligában indulhat. A Mersey-parti klub legutóbb a 2015/2016-os szezonban szerepelt a második számú európai kupasorozatban. A magyar és az argentin játékosnak is rengeteg rajongója van és a két tábor már hetek óta froclizza egymást a közösségi oldalakon, hogy kettejük közül melyik a jobb futballista.

A Brightontól érkező vb-aranyérmes Alexis Mac Allister nem posztriválisa, sokkal inkább párja lesz a magyar válogatott csapatkapitányának a támadók mögött. A 24 éves argentin 2020 márciusában, a Wolverhampton ellen debütált a Premier League-ben és rövid idő alatt berobbant, kreativitása és alázata a legjobbak közé repítette. Mac Allister Graham Potter irányítása alatt inkább még csak a szárnyait bontogatta a Brightonnál, majd megérkezett a klubhoz Roberto De Zerbi és ő is teljesen kivirágzott. Sokkal közelebb játszhatott az ellenfelek kapujához, ami különösen imponált neki.

Alexis Mac Allister 112 tétmérkőzésen 20 gólt szerzett és 9 gólpasszt adott a kék-fehéreknél. A legtöbb szakíró kiemeli, hogy bátran lő kapura távolról is, remekül köti össze a csapatrészeket, sokszor követhetetlenül ingázik a középpálya és a támadósor között és nagyszerűen, jó ütemben érkezik meg a támadó harmadba, ezzel nagy veszélyt jelentve az ellenfelek kapujára. Szoboszlaihoz hasonlóan ő is irgalmatlan nagy mezőnymunkát végez, az edzők kedvence a letámadásokban.

Mac Allister és Szoboszlai a bal és a jobb oldali kezdő nyolcasai lehetnek a liverpooli együttesnek. A kiöregedő és távozó sztárok után sok múlik rajtuk, nagy terhet kapnak a vállukra. Ami a már említett hatos posztot illeti, a felállás szerint a Pool kezdőjében csak egy játékos kerül ide, és mellé léphet fel a jobbhátvéd pozíciójából Trent Alexander-Arnold a középpályára a támadásépítéseknél.

Szoboszlai Dominik és Alexis Mac Allister játékstílusa nagyon hasonló.

Mindketten kreatívak, jó a rúgótechnikájuk, könnyedén alakítanak ki helyzeteket, gólerősek és szeretik segíteni a támadásokat.

A nyári felkészülés megmutatta, egyszerre mindketten ott lehetnek a pályán, mivel az előzetes várakozások szerint Jürgen Klopp egyiküket bal oldali nyolcasként, másikukat pedig jobb oldali nyolcasként veti majd be. Mögöttük a már említett hatos játékos feladata lesz az, hogy labdavesztések esetén segítse a védelmet.

Trent Alexander-Arnold korábban azt nyilatkozta a Sky Sportsnak, izgatottan várja a közös játékot Szoboszlai Dominikkal és Alexis Mac Allisterrel. „Mindketten topjátékosok. Egy olyan futballistának, mint amilyen én vagyok, aki szeret passzolni, álom, ha ilyen társak játszanak előttem. Mindketten kivételes technikájú labdarúgók, akik jól bánnak a labdával és jól is játsszák meg."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×