eur:
388.5
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Facebook/Liverpool FC

Elemző: ez lehet Szoboszlai Dominik szerepköre Liverpoolban

Andy Jones hosszú és értékes elemzést írt a The Athleticben arról, hogyan illeszkedhet be a magyar válogatott csapatkapitánya új klubja játékába. Ebből emeltünk ki néhány részletet.

Két kulcskérdés volt a Liverpool középpályássorának nyári újjáépítése kapcsán: kik alkotják majd, és melyik formációt választja a klub? Pontosabban: Jürgen Klopp visszatér a hagyományos 4-3-3 rendszeréhez, vagy folytatja azt a felállást, amellyel a Liverpool befejezte a szezont?

Úgy tűnik, hogy Szoboszlai Dominik érkezése több egyértelműséget adott, mert a 22 éves játékos rendkívül jól illeszkedik a jobb oldali támadó középpályás szerepkörébe.

Már most elképzelhető, hogy a Liverpool hogyan tudna beállni egy ilyen rendszerbe, ahol Alexis Mac Allister – a nyár eddigi másik nagy érkezése – is fontos szerepet kap.

Nem meglepő, hogy Jürgen Klopp menedzser ilyen lelkes. Pontosan olyannak tartja, amilyen játékost a Liverpool keresett: fiatal (22), pályafutása csúcspontja felé tart, máris rengeteg hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, valamint megfelelő karakterrel, például vezetői képességgel és érettséggel rendelkezik.

Szoboszlai számára nem újdonság a tizenhatos előtti középpályás játéka, mivel Marco Rose 4-2-2-2-es RB Leipzigében is ezen a poszton, jobb oldalon szerepelt a 2022–2023-as idényben.

Az egyik legfontosabb ok, amiért a Liverpool érdeklődött a magyar válogatott iránt, az a képessége, hogy különböző játékrendszerekben különböző szerepeket tud betölteni. Képes a 8-as és a 10-es pozícióban, mindkét szélen játszani, de alapvetően támadó középpályás.

A Liverpool felderítőcsapata több éven át nagy figyelemmel követte, és kialakult az a meggyőződés, hogy a pálya támadó harmadában

hamis kilencesként, szélső középpályásként és 10-esként is

tud lendületet és plusz erőt adni csapatnak.

„Őszintén szólva, nekem ez nem számít – a pályán akarok lenni” – mondta a klubmédiának adott első interjújában. „De természetesen mindenkinek megvan a maga álláspontja. Természetesen 10-esként támadó középpályást tudok játszani. Játszhatok mindkét oldalon, a balon és a jobbon is. Csak játszani akarok.”

A Liverpool a múlt hónapban leszerződtette Mac Allistert, aki a bal oldali 10-es pozícióban játszik, s nagy erőket mozgósít a nizzai Khephren Thuram és a leginkább 6-osként szerepelő, southamptoni Romeo Lavia megszerzése érdekében, a jobb oldali 10-es pozíció továbbra is megszerezhető terület.

Jordan Henderson ezen a poszton játszott az idény végén, de ez nem felel meg az erősségeinek. Az angol válogatott játékos fontos szerepet játszott vezérszerepe és taktikai érettsége miatt – ez segített, mivel a Liverpool menet közben tanulta az új rendszert.

A kreativitás hiánya és az, hogy kevéssé gólérzékeny, azonban feltűnő volt. Henderson nem szerzett gólt, 43 meccsen mindössze három gólpasszt adott, ami elhalványul Szoboszlai 46 meccsen szerzett 10 gólja és 13 gólpassza mellett. Ez nem Henderson kritikája, aki a szezon nagy részében a 10-esnél mélyebben játszott, egyszerűen ez nem az ő posztja.

Henderson kulcsfontosságú volt a Liverpool jobb oldali háromszögében Mohamed Szalah és Trent Alexander-Arnold mellett. A Liverpool jobboldali középpályása mindig is előrébb helyezkedett, mint a bal oldali.

Az új játékrend megváltoztatta a három játékos helyezkedését, és megkövetelte, hogy a középső középpályás legyen a leginkább a szélen a három közül, és Alexander-Arnold beljebb játsszon.

Annak ellenére, hogy Szoboszlai az előző szezonban gyakran játszott jobb oldali középpályásként a lipcsei 4-2-2-2-ben vagy 4-2-3-1-ben, nem nevezhető kimondottan szélsőnek. Inkább egy kreatív támadó középpályás, aki hajlandó kihúzódni az oldalvonalhoz.

A beadások nemcsak kreativitásának kulcsfontosságú részét képezik, hanem intelligenciáját is megmutatják azáltal, hogy többször is képes kiválasztani a legmegfelelőbb csapattársat.

Az elmúlt két szezonban Szoboszlai 161 helyzetet teremtett, ami klubcsúcs az RB Leipzig csapatánál, és ebből 99-et akcióból. Christopher Nkunku, aki immár a Chelsea tagja, volt az egyetlen csapattárs, aki akcióból többet alakított ki (132).

Szoboszlai a Bundesliga ötödik legjobb xG előkészítő számait is produkálta (7,72), ebből 5,97 akcióból. Átlagosan 5,5 lövést hozó akciót hajtott végre 90 percenként, ami a legmagasabb volt a lipcsei csapatban, és lényegesen magasabb, mint bármelyik liverpooli játékosé a bajnokságban. A Premier League előző szezonjában Harvey Elliott (4,19), Mohamed Szalah (3,83) és Trent Alexander-Arnold (3,82) került be a legjobb háromba.

Jó érzéke van ahhoz, hogy megtalálja az üres területet, és gyorsan oda tudja rúgni a labdát.

Minden bizonnyal kulcskérdés lesz a Liverpool számára a jövő heti, németországi felkészülési edzőtáborában, hogyan illeszkedik majd a csapatba.

Andy Jones, illetve az Athletic, maradva az idény végén alkalmazott 3-2-2-3-as felállásnál, s nem építve a még „csak” kiszemelt új játékosokra, így állította össze az optimális kezdő tizenegyet. Nem került bele Henderson, aki egyébként, a hírek szerint, lehet, hogy elszerződik Steven Gerrard új szaúdi csapatához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×