eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Oliver Kahn, a Bayern München német labdarúgóklub vezérigazgatója, Julian Nagelsmann, a Bayern München vezetőedzője és Hasan Salihamidzic, a Bayern München sportigazgatója (b-j) az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabda átadási ünnepségére érkezik a párizsi Chatelet Színházba 2021. november 29-én. A díjat a France Football francia szaklap hagyományos évenkénti választása alapján ítélik oda.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Földindulás jöhet a Bayernnél

A Bayern München presztízse régen volt olyan gyenge, mint az utóbbi hetekben. A legutóbbi hét tétmérkőzéséből csak kettőt nyert meg, Thomas Tuchel érkezése óta hatból kettőt. A Bajnokok Ligájából úgy esett ki a Manchester City ellen, hogy egy percig sem volt reális esélye a továbbjutásra. Mi a baj a Bayernnel? S létezhet-e gyors talpraállás?

„A Bayern München azon döntése, hogy elküldi Julian Nagelsmannt, és Thomas Tuchellel helyettesíti, számos kérdést vetett fel. Hat meccsen mindössze két győzelem, beleértve a Bajnokok Ligájában és a Német Kupában való kiesést is, sokakat elgondolkodtatott, vajon helyes döntés volt-e. A Bayern vezetőedzőit tekintve ez a legrosszabb kezdés Sören Lerby 1991-es bemutatkozása óta. Már Tuchel érkezése előtt is hiányzott a klubból az elmúlt évek aurája” – ezt írta a BBC, két tényre felhívva a figyelmet.

Az egyik a váltás utáni eredménytelenség, amely, mint a fentiekből kiderül, negatív rekord az elmúlt 32 évet tekintve. A másik ellenben az, ami visszautal az előző edző időszakára: már a váltás előtt sem ment jól a csapatnak, az egész 2023-as év a korábbiaknál gyengébb eddig.

2023-ban, noha Nagelsmann-nak akadt két, egyaránt négy mérkőzésből álló győzelmi sorozata, nem jó a mérleg: 21 mérkőzésből hat döntetlen és négy vereség. Tíz nem megnyert mérkőzés. 2022-ben áprilistól decemberig volt tíz nyeretlen meccse a csapatnak.

Nagelsmann fiatal kora állítólag okozott gondot az öltözőn belül, magánéletének alakítása meg a vezetőségnél, de az eredmények nem voltak összességében rosszak. Vagy legalábbis a mostani időszakhoz képest. Tuchelnek 33 százalékos a győzelmi mutatója, Nagelsmann-nak 71,4 százalékos volt.

Természetesen ki lehet ilyenkor indulni a keret erősségéből, a játékosok minőségéből. A legtekintélyesebb német sportorgánumban, a Kickerben jó összefoglalót írt véleménycikkében Frank Linkesch: „A minden idők legjobb csapatáról szóló korábbi beszéd merő ostobaságnak bizonyult, és nem lenne igazságos a 2020-as, de különösen a 2013-as triplázókkal szemben. Míg 2010 és 2018 között az FC Bayern állandó vendége volt a BL-elődöntőknek vagy akár a döntőnek, az igazság az, hogy 2019 óta a dolgok lefelé mennek. A Hansi Flick vezette lenyűgöző 2020-as cím, amely a koronás időkben megérdemelt volt, a kivételt jelenti, nem a jellemzőt az összképben.”

Thiago a 2020-as végső győzelem után távozott a klubtól, a labdarúgóként és vezéregyéniségként is fontos David Alabával a müncheni csapat nem kötött új szerződést, míg más játékosokkal sokkal nagyvonalúbbak voltak. Robert Lewandowski csatár helyére nem érkezett új igazi középcsatár, Manuel Neuer megsérült, akármilyen felállásban is játszik a csapat, nincs pótlása a 2019-ben távozó Arjen Robbennek és Franck Riberynek. Ráadásul bizonyos játékos, mint Serge Gnabry, Leon Goretzka vagy Alphonso Davies formája már régóta hanyatlik, noha 2020-ban még kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Két posztról hiányzik játékos, hiányzik egy első osztályú középcsatár, valamint egy hatos, egy olyan védekező középpályás, amilyen Javi Martinez volt egykoron. Ezért Hasan Salihamidzic sportigazgató a felelős, akit vásárlási politikája miatt ünnepeltek egykoron. Igazság szerint a tavaly nyári érkezők közül egyedül Matthijs de Ligt váltotta be a hozzá fűzött reményeket. (Zárójelben: Sadio Mané, Gravenbech, Mathys Tel érkezett még. – A szerk.)

Elillant két cím megnyerésének a lehetősége, most arról van szó, hogy zsinórban a tizenegyedik bajnoki trófeát mentse meg a Bayern, lehetőleg saját erőből, és ne a Dortmund gyengeségének köszönhetően. Kérdés, hogy ezzel a címmel megoldódnának-e a problémák vagy a szőnyeg alá söpörnék a problémákat, vagy akár minden és mindenki – az új edző, Thomas Tuchel kivételével – veszélybe kerülhet a szezon után.

A BL-kiesést követő még nem is egészen 24 órában számos teória látott napvilágot arról, mi történhet, akár már a közeli napokban. A hírek, az állítások, nem ritkán egymásnak ellentmondók.

Az ideiglenes elnöki tisztséget egyelőre Herbert Hainer klubvezető veheti át. Uli Hoeness visszatérését fontolgatják. A korábbi játékosok közül Philipp Lahm lenne a legalkalmasabb jelölt a nagy valószínűséggel távozó Oliver Kahn helyére – ezt a posztot hagyományosan egy korábbi sztárjátékos tölti be –, de ő a németországi rendezésű Euro 2024 ügyvezető igazgatójaként dolgozik. Kahnnak nincs támogatottsága a klubon belül, az ő elküldése a legvalószínűbb. Hasan Salihamidzic egyelőre biztonságban van, mert élvezi Hoeness támogatását.

(A nyitóképen Oliver Kahn és Hasan Salihamidzic még a korábbi edzővel, Julian Nagelsmann-nal.)

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 20. 22:03
2024. szeptember 20. 21:02
×
×
×
×